fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitrović: Uvreda srpskih žrtava rata

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/Mitrovic.jpg

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da izricanje malih kazni za Bošnjake u odnosu na Srbe za ista krivična djela ratnog zločina pred sudovima u BiH predstavlja uvredu srpskih žrtava rata.

Mitrović je rekao da to u najboljem slučaju potvrđuje nepravosnažna presuda Krivičnog vijeća Osnovnog suda u Brčkom, koje je osudilo Galiba Hadžića na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, a Nijaza Hodžića na godinu dana za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Komentarišući navode predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso u dokumentu upućenom delegaciji Evropske komisije u BiH da je zabrinjavajući pad kvaliteta optužnica koje Sud BiH prima od Tužilaštva BiH, Mitrović smatra da je to licemjerno, jer Sud i Tužilaštvo BiH duži niz godina zajednički opstruišu procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

Mitrović je zaključio da ovakav postupak sudova u BiH pokazuje da se u BiH ne provodi Strategija o prosesuiranju ratnih zločina u BiH, koja je usvojena u decembru 2008. godine.

DUKIĆ: SUDOVI U BiH MINIMIZIRAJU SRPSKE ŽRTVE

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da sudovi u BiH minimiziraju srpske žrtve, jer izriču veoma male kazne Bošnjacima koji su počinili zločine nad Srbima, što je krajnje neprihvatljivo.

„Srbe smatraju kolateralnom štetom i agresorima u BiH koji su odnekud došli da bi protjerali ili pobili Bošnjake iz BiH“, rekao je Dukić povodom donošenja nepravosnažne presude Osnovnog suda u Brčkom Hadžiću i Hodžiću.

Dukić smatra da je obična farsa to što je predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso u dokumentu upućenom delegaciji Evropske komisije u BiH navela da je zabrinjavajući pad kvaliteta optužnica koje Sud BiH prima od Tužilaštva BiH.

„To je obična farsa da bi Meddžida Kreso i dalje ostala na toj poziciji“, rekao je Dukić.

On je upitao kako je moguće da, i pored brojnih video dokaza i izjava svjedoka, još nema optužnice u Tužilaštvu BiH za slučaj Atif Dudaković, te za zločine nad Srbima u kasarni „Viktor Bubanj“, u centralnom zatvoru, na Kazanima, u Tuzlanskoj koloni, Dobrovoljačkoj i ostalim mjestima stradanja.

 

Izvor: RTRS

 

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: DIJALOG VRATITI NA POČETNE  – Jadovno 1941.

MITROVIĆ: OTVORENO PISMO SUOSNIVAČIMA INSTITUTA

MITROVIĆ : NA OZRENU PRONAĐENI  – Jadovno 1941.

mitrović: zastoj u procesuiranju zločina nad  – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: