fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Porfirije: Izaći ću na izbore i glasaću

Intervju Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog g. Porfirija za portal Novosti

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije

Srpska Pravoslavna Crkva, njeno sveštenstvo i vjernici, dio su srpske zajednice u Hrvatskoj, pa i onda kada su izbori, od onih lokalnih i manjinskih do parlamentarnih, za Sabor. Potonji su za srpsku zajednicu vrlo značajni zbog mogućnosti da se zastupnici koje Srbi izaberu založe za ostvarenje njihovih Ustavom i zakonima zajamčenih prava i poboljšanje položaja, ali i razvoj povratničkih krajeva, od ekonomskog pa nadalje. Stoga je važno da što veći broj njih iziđe na izbore. O tome smo razgovarali s Mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem. Razgovor započinjemo pitanjem o njegovom viđenju položaja srpskog naroda i vjernika Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj.- Položaj srpskog naroda i vernika Srpske Pravoslavne Crkve u datom momentu nije jednoznačan, on se može sagledavati sa dva najvažnija aspekta. Sa jedne strane, zakonodavstvo svima daje ista prava i u tom su smislu Srbi ravnopravni sa svim građanima Hrvatske. Sa druge strane, zakonom garantovana prava nije uvek lako ostvariti. Sa vremena na vreme, na raznim poljima svakodnevice, ta se prava od nekih relevantnih političkih faktora, iz samo njima znanih razloga, osporavaju. Pored mnogih, najeklatantniji primer i simboličnu paradigmu predstavlja osporavanje ćirilice, kao legitimnog pisma srpskog naroda, tamo gde zakon to predviđa. To među Srbima stvara vidljivi i nevidljivi strah i nesigurnost. Srbi moraju, zajedno sa demokratski nastrojenim delom našeg društva, uložiti napor da se takav ambijent izmeni. Nadam se i verujem da ćemo pre ili kasnije shvatiti da ne možemo jedni bez drugih te da će se atmosfera popraviti.

Kako ocjenjujete suradnju Srpske Pravoslavne Crkve s predstavnicima Srba u Hrvatskoj?

Na tom planu nisam bio zadovoljan zatečenim stanjem. Samim time, smatrao sam da saradnju neizostavno treba unaprediti. Tako da sada na raznim poljima sarađujemo sa svima, bez predrasuda. Iako će drugi možda bolje oceniti trenutačnu situaciju, mislim da smo podigli nivo međusobnog poverenja i da, gde god je to potrebno i moguće, radimo i nastupamo zajedno. Pritom, različiti politički i svaki drugi pogledi nisu i ne smeju biti prepreka za postizanje zajedničkog cilja, a to je međusobno duhovno i nacionalno povezivanje i jedinstvo, negovanje sopstvenog identiteta i kulture, ali i prirodna integracija, nikako i asimilacija u hrvatsko društvo i državu. Znam, sa dubokim bolom, da su hrvatsko-srpski odnosi obeleženi mnogim iracionalnim tragičnim događajima. U isto vreme, hrvatsko društvo i kultura su nezamislivi bez srpskog naroda i brojnih velikih njegovih sinova, koji su jednako bili i hrvatski. Samo onda kada smo kao narod jedinstveni, čak i kada mislimo različito, možemo biti dostojni naslednici takvih svetlih primera. Crkva je najčvršće i, ako hoćete, najdemokratskije vezivno tkivo. Stoga radi dobra svih, kao mitropolit u Zagrebu osećam ogromnu ličnu odgovornost na polju saradnje, pre svega sa srpskim institucijama, ali i sa svim činiocima i faktorima sveukupne hrvatske stvarnosti.

Zašto je važno da Srbi iziđu na izbore za Sabor?

Još od antičke Grčke glasanje i izbori su izraz brige za opšte dobro, za dobro zajednice i pojedinca. Danas mnogi ljudi ne glasaju jer smatraju da ne mogu uticati na šire društvene i političke okolnosti. Međutim, varaju se – svojim neglasanjem itekako utiču na rezultate izbora. Zato smatram da svaki građanin, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, treba da iskoristi svoje pravo i da po savesti glasa. Važno je da i svaki Srbin izađe na izbore, jer na taj način ne prepušta drugima da u potpunosti odlučuju o njemu.

Zašto je za Srbe važno glasanje u XII., manjinskoj izbornoj jedinici, ali i na općoj listi u IX. izbornoj jedinici, koja pokriva Liku i dio Dalmacije?

Koliko razumem, predstavnici Srba i vodeća stranka žele da povećaju broj zastupnika i time ojačaju snagu u Saboru, šta je, s obzirom na broj Srba u Hrvatskoj i probleme sa kojima se suočavaju, po mom mišljenju opravdano.

Hoćete li i vi glasati?

Nemam dilemu, izaći ću na izbore i glasaću. Mada mi nije problem, ne bi bilo umesno da javno govorim koga ću birati. To bi se moglo shvatiti kao uticaj na moje sunarodnike, šta nikako ne želim. Izbor svakog pojedinca mora biti samostalan i u svakom smislu slobodan.

Zašto je važno i da se što više Srba u Hrvatskoj izjasne kao pripadnici te nacionalnosti, ne samo za izbore nego i u drugim situacijama?

Postoje mnogi subjektivni i objektivni razlozi zbog kojih veliki broj Srba krije svoje nacionalno poreklo. Da bi tokom izbornog procesa Srbi otkrili ko su, neophodno je da se uvek neguje nacionalni identitet. Bez toga Srbi gube, ali i hrvatsko društvo uopšte, siguran sam. Gubi demokratija. Demokratičnost i poštovanje sloboda svih građana uvek su mi bili najvažniji kriterijum društva, ali i postupanje prilikom izbora.

 

Izvor: POUKE ORG

Vezane vijesti:

 

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: