Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Mitropolit dabrobosanski Nektarije (Krulj) o ustašama

Datum objave: ponedeljak, 11 juna, 2018
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+
Saborna crkva u Sarajevu prije Drugog svjetskog rata
Saborna crkva u Sarajevu prije Drugog svjetskog rata

Hrabri mitropolit dabrobosanski, g. Nektarije Krulj, jedan je od velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve koji su dali značajan doprinos u borbi za istinu o ustaškim zločinima.

Nektarije (Krulj) mitropolit dabrobosanski (1951-1966)
Nektarije (Krulj) mitropolit
dabrobosanski (1951-1966)

Na suđenju katoličkom svešteniku dr Dragu Dujmušiću (po kome je Rimokatolička crkva nazvala novootvoreni studentski dom u Sarajevu), mitropolit Nektarije Krulj dao je iskaz i time pokazao kako se ne libi da, umesto bilo koje ideologije, iznošenje istine zameni oportunim ciljevima.

„Kad su ustaše provele svoj program, onda su pristupili teroru koji će kulturna historija slavenska napose žigosati kao nekršćansko, nečovječno i nekulturno djelo, kakvo povijest nije zabilježila na svojim stranicama ni kod najezde Vandala i drugih barbarskih naroda.

Ova nekulturna djela grozno pojačava i ta okolnost, što su pri izvršivanju njihovom u znatnom broju učestvovali i mnogi rimokatolički svećenici, a moralnu podršku su im davali čak i neki biskupi i viši hodže.

Tako na primjer u Tuzli je naprijed spomenuti rimokatolički svećenik dr. Dujmušić jedan od najglasnijih savjetnika i pomagača ustaša, koji kao zamjenik ustaškog kotarskog povjerenika u Tuzli daje svemu direktivu … I u drugim mjestima naše eparhije s malom iznimkom rimokatolički župnici su rukovodili nasiljima protiv Srba … Kao posljednja etapa u programu ustaša je da ostatak preživjelih pravoslavnih prevede u rimokatoličku vjeru.

Tako pri svršetku došao je u Brčko veliki broj katolika pod imenom ustaška vojnica, njima se pridružio veliki broj mjesnih muslimana. Odmah po dolasku zatvorili su veliki broj odličnih Srba i zlostavljanjem prisiljavali da prime katoličku vjeru.

Potom su pustili ove Srbe s nalogom da pozovu i ostale Srbe, da potpišu izjavu da i oni „dobrovoljno“ žele preći na katoličku vjeru. A pošto se niko nije odazvao, pokupili su sve muškarce pa ih strašno isprebijali i u Gunju preko Save otjerali. Ovom zlostavljanju prisustvovao je Većeslav Montani, kotarski predstojnik i bivši član Uprave grada Beograda. Po zatvoru ljudi, ženama je poručeno da dođu na potpise za prelaz na rimokatoličku vjeru.

I žene u strahu za živote svojih ljudi, dolazile su i gotov obrazac potpisivale da ‘dragovoljno i one i njihovi muževi i djeca prelaze na rimokatoličku vjeru’. Nakon toga žene su s pismima vadile svoje muževe iz vagona u kojima su bili zatvoreni u Gunji.“

(Srbin.info)

Izvor: RASEN
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top