fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mirović otvorio izložbu „Stradanje Roma u Prvom svjetskom ratu“

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je večeras u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu izložbu pod nazivom „Stradanje Roma u Prvom svjetskom ratu“.

Igor Mirović otvorio izložbu "Stradanje Roma u Prvom svjetskom ratu" Foto: SRNA
Igor Mirović otvorio izložbu „Stradanje Roma u Prvom svjetskom ratu“ Foto: SRNA

Postavka autora Dragoljuba Ackovića sačinjena je od nekoliko desetina originalnih dopisnica – fotografija, koje su napravljene u periodu 1914-1918. godine i prvi put se zajednički objavljuju.

Mirović je istakao da su izložene fotografije o stradanju Roma u Prvom svjetskom ratu svjedočanstvo istine o jednom teškom vremenu i jednom stradalnom, ali hrabrom i čestitom narodu u tom vremenu.

Prema njegovim riječima, uloga Srbije i njenog stanovništva u Prvom svjetskom ratu bila je ogromna, a isto tolike su bile i njene žrtve.

„Značajno mesto i u toj ulozi i u tim žrtvama imali su i Romi. Uvek lojalni svojoj zemlji, uvek na strani istine i pravde, uvek uz svoje komšije i svoju braću i Romi su platili visoku cenu slobode i slave koje nam je doneo taj rat od čijeg pobedonosnog završetka je minuo ceo vek“, naglasio je Mirović.

On je dodao da su Romi neraskidiv i izuzetno važan dio srpskog društva. „To se jasno pokazuje svakoga dana i u svim oblastima društvenog života, a tako će biti i ubuduće“, rekao je Mirović.

Na otvaranju izložbe obratili su se i direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan, poslanik u Skupštini AP Vojvodine i zamjenik predsjednika Nacionalnog savjeta Roma u Srbiji Jelena Jovanović, kao i autor izložbe Dragoljub Acković.

Izložbu „Stradanje Roma u Prvom svjetskom ratu“ organizovali su Kuća romske kulture iz Beograda i Muzej Vojvodine povodom obilježavanja sto godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: