fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MINISTAR SAVANOVIĆ: BITKA NA LjUBIĆU PREKRETNICA

Spomenik na Ljubiću kod Čačka

Spomenik na Ljubiću kod Čačka

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je bitka na brdu Ljubić kod Čačka, gdje se danas obilježava 200 godina od tog događaja, bila jedna od prekretnica u Drugom srpskom ustanku.

Savanović, koji prisustvuje centralnoj manifestaciji, rekao je Srni da se ni danas ne smije zaboraviti da je sloboda pretpostavka za život u miru i da je to poruka svim političarima i politikama.

Prema njegovim riječima, ratovi, okupacije i borba često su pogađali srpski narod, što svjedoči o njegovoj patnji kroz istoriju i visokoj cijeni kojom je plaćao svoju slobodu.

„I danas imamo situacije gdje ne možemo biti opušteni i komotni. Naravno, moramo se uvijek sjećati istorije i na neki način mlade generacije upozoravati i učiti kako je život na ovim prostorima bio težak, posebno srpskog naroda u odbrani svog istorijskog prava na svoje prostore“, rekao je Savanović.

Savanović je u podsjećanju na bitku na Ljubiću rekao da su Turci, pojačani iz beogradskog pašaluka, došli sa mnogobrojnijom vojskom, a herojskom hrabrošću oduprli su im se hrabri i mudri Srbi, među kojima je bio Tanasko Rajić.

On je podsjetio da je Tanasko Rajić herojskom hrabrošću poginuo braneći poziciju topova srpske vojske na brdu Ljubić.

Boj na Ljubiću odigrao se 6. juna 1815. godine i najznačajniji je u Drugom srpskom ustanku. Na ovom uzvišenju nalazili su se utvrđeni srpski šančevi, a Turci su opkolili Rajićev položaj i uspjeli da ga savladaju.

Međutim, u bici je poginuo i turski zapovjednik Imšir paša, a Srbi su uspjeli da izvojuju pobjedu na Ljubiću.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Ostružnica srce srpskih ustanaka – Jadovno 1941.

OBILjEŽENA GODIŠNjICA DRUGOG SRPSKOG USTANKA …

Rudovci: Pop koji je digao bunu – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: