Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ministar obrazovanja Hrvatske: Ideolog NDH Julije Makanac je hrvatski mučenik

Datum objave: petak, 28 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Hrvatski ministar nauke i obrazovanja Pavo Barišić, kritikovan za plagiranje i malverzacije, ustaškog ideologa Julija Makanca je nazvao “hrvatskim mučenikom”.

Pavo Barišić
Pavo Barišić

Profesor filozofije Josip Talanga je to nazvao “salonskim ustaštvom”.

Barišićev članak “Filozofija istorije Julija Makanca”, objavljen je u časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 1992, a u njemu stoji da je ustaški ministar obrazovanja u režimu Ante Pavelića ‘tragični junak i žrtva'”, piše nedeljnik Novosti.

Pripadnik Ustaškog pokreta i doktor filozofije Julije Makanec odigrao je istaknutu ulogu već u prvim danima NDH, da bi 1942. postao direktor duhovnog vasitanja Ustaške mladeži, a 1943. i ministar narodne prosvete NDH. Zbog toga je 1945. zajedno s ostalim uhvaćenim ustaškim ministrima bio osuđen na smrt i streljan.

Međutim, navodi doktor filozofije Pavo Barišić, današnji ministar obrazovanja u vladi Andreja Plenkovića, a tadašnji direktor Instituta za filozofiju, u svom članku iz 1992, Makančev politički rad redukovao je na tek par rečenica u kojima je nabrojao njegove funkcije.

Barišić je Makančevu filozofiju istorije prikazao na osnovu njegovih rukopisa nastalih nakon što je 1943. bio imenovan za profesora Mudroslovnog fakulteta Hrvatskog univerziteta.

Barišić hvali Makančevu ‘veliku erudiciju’, ‘osebujan stil pisanja’ i ‘jezičku vrituoznost s kojom odeva svoje duboke filozofske misli’. Barišić navodi da svoj rad piše s ciljem da Makanca otme zaboravu i ‘ukaže na sudbinu hrvatskoga intelektualca koji od početka svesno ulazi u tragičnu borbu za hrvatsku samostalnost’.

Na kraju pasusa u kojem objašnjava kako je Makanec još 1935. ‘svojim filozofijskoistorijskim pristupom potpuno osvestio hrvatsku istoriju kao hiljadugodišnju kalvariju u borbi za opstanak i državnost’,

Barišić zaključuje: ‘Deset godina kasnije povorci hrvatskih mučenika pridružio se i sam Julije Makanec’.

Vraćajući se istoj tezi na kraju svog članka Barišić je, nadalje, zaključio da je Makanec u sferi političke delatnosti ‘neumitnim usudom istorijskog zbivanja postao tragični junak i žrtva’.

Zbog ovog Barišićeva članka u Prilozima, profesor filozofije Josip Talanga je podneo ostavku u uredništvu tog časopisa.

‘Dao sam ostavku jer Barišić nijednom rečju u tom članku nije osudio činjenicu da je Makanec bio ideolog NDH’, potvrdio je Novostima Talanga, redovni profesor i donedavni šef Hrvatskih studija.

‘To što se događalo nazvao sam salonskim ustaštvom’, kazao je Talanga.

Ministar Barišić se, međutim, nije oglasio ovim ovodom, a više o ovoj temi objavljuju Novosti, glasilo Srpskog nacionalnog veća.

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Vezane vijesti:

Hrvatski ministar obrazovanja ne smije se diviti ustašama
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top