Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ministar Kotromanović osumnjičen za ratni zločin

Datum objave: subota, 24 decembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Ante Kotromanovic.jpg

Novi hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović osumnjičen je za ratni zločin nad srpskim civilima, počinjen u jesen 1995. godine na području opštine Mrkonjić Grad – piše današnji “Fokus”.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović potvrdio je ovom listu da se Kotromanovićevo ime nalazi u nekoliko krivičnih prijava protiv osumnjičenih za smrt 181 civila na području opštine Mrkonjić Grad.

Velimirović je podsjetio da je Ante Kotromanović u vrijeme agresije Hrvatske vojske na Republiku Srpsku, tačnije u jesen 1995. godine, obavljao dužnost zamjenika komandanta zloglasne Četvrte gardijske brigade, poznate pod imenom “Pauk”. Njegov šef i komandant brigade je doskorašnji savjetnik hrvatske premijerke Jadranke Kosor, Damir Krstičević, koji je prošle godine vratio saborski mandat HDZ, pritisnut upravo činjenicom da je na listi osumnjičenih za ratne zločine.

“Nema nikakve sumnje da su i Krstičević i Kotromanović dobro znali šta se dešavalo u akciji `Južni potez`, kako su oni nazvali napad na zapadnokrajiške opštine, među kojima se našao i Mrkonjić Grad i Šipovo. Krvavi epilog te akcije nije samo 181 stradali srpski civil, već i porušene i opljačkane kuće, uništena imovina, protjerano stanovništvo…”, naveo je Velimirović.

Velimirović je upozorio da se Kotromanović nikada, u stvari, nije ogradio od zločina Hrvatske vojske počinjenih na teritoriji Srpske, već se od samog početka stavio u odbranu lika i djela generala Ante Gotovine, koga je Haški tribunal osudio zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu tokom akcije “Oluja”.

“Hrvatska još nije spremna da se suoči sa zločincima u sopstvenim redovima. Istini za volju, hrvatsko pravosuđe procesuiralo je nekolicinu pripadnika zloglasne jedinice `Pume`, odgovorne za ubistva Srba na Miliništima, kod Mrkonjić Grada, ali naredbodavci nikada nisu ni prišli optuženičkoj klupi. Mislim da je sve to samo dio predstave za Evropu”, rekao je Velimirović.

S njim je saglasan i direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac koji smatra da suštinske promjene u odnosu prema Srbima neće ni biti, jer ni SDP, baš kao ni HDZ, nikada neće priznati da je, primjera radi, “Oluja” bila zločinačka akcija i da su pripadnici Hrvatske vojske i policije tokom rata počinili mnogo ratnih zločina.

“Niko me ne može ubijediti da lider SDP, Zoran Milanović, nije znao ništa o ratnom putu Ante Kotromanovića, ali on za njega, siguran sam u to, nije ratni zločinac, već heroj, baš kao što je i Ante Gotovina. Problem leži u činjenici da se Hrvatska, ma ko da je vodi, nikada neće odreći svoje verzije istine o proteklom ratu, u kojem su oni kao pobijedili, a pobjedinici nisu zločinci, već heroji. Zato i imamo čovjeka osumnjičenog za ratni zločin, i to na području susjedne zemlje, na mjestu ministra odbrane”, smatra Štrbac.

Nadležni organi Republike Srpske u nekoliko navrata dopunjavali su krivičnu prijavu protiv odgovornih za zločine u Mrkonjić Gradu, a predmet se još nalazi u Tužilaštvu BiH.

Savez logoraša Srpske, iziritiran sporošću pravosuđa BiH, nedavno je glavnom tužiocu Hrvatske, Mladenu Bajiću, predao dokumentaciju koja se odnosi i na slučaj “Mrkonjić Grad”.

Kotromanoviću je mjesto ministra odbrane prepustio novi hrvatski premijer, inače lider SDP, Zoran Milanović.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top