fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MILOVANOVIĆ: POLITIČKI CILj – ODBRANA NARODA DO POSTIZANjA MIRA

manojlo_milovanovic_hag.jpg

HAG, /SRNA/ – Penzionisani general Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović rekao je danas u svojstvu svjedoka optužbe na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da su, u vrijeme kada je donijeta odluka o osnivanju Vojske Republike Srpske, utvrđeni politički ciljevi da se „spriječi ponavljanje genocida iz Drugog svjetskog rata i odbrani narod do postizanja mira“.

Milovanović je rekao da je „u tradiciji Kine, Francuske i Srba da narod ide sa vojskom, iza ili ispred“, objašnjavajući tako Direktivu broj četiri iz 1993. godine, koju je on sastavio, a Karadžić potpisao, a prema kojoj je Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske naloženo da „neprijatelju u Podrinju nanese što veće gubitke i prisili ga da sa muslimanskim stanovništvom napusti područje“.

„Sve tri vojske u ratu u BiH su bile narodne vojske, što je značilo da, kad ode narod, vojska ne može da ostane“, rekao je Milovanović,         koji je bio načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i zamjenik komandanta generala Ratka Mladića.

On se složio da je muslimansko stanovništvo ionako namjeravao da napusti Podrinje i da Direktiva četiri „nije imala efekta na civile“.

Milovanović je rekao da niko osim Karadžića nije mogao da komanduje Glavnim štabom Vojske Republike Srpske, jer je on bio vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Srpske.

Na Karadžićevu tvrdnju da je postojalo „dvojno komandovanje“ i da je zbog toga dolazilo da međusobnih sukoba, Milovanović je rekao da se dešavalo da Karadžić naredi vojsci da stane, dok bi Mladić komandovao da „nema stajanja“ te da bi se on tada našao u nezavidnoj situaciji, jer su „obojica mogla da ga pošalju na vojni sud“.

Milovanović je potvrdio da mu je od 1993. do 1995. godine Karadžić tri puta nudio da preuzme kontrolu nad Vojskom Republike Srpske, ali da je on to odbio, navodeći da on nikada ni bi mogao da ima autoritet i popularnost kakvu je imao Mladić.

On se složio da je general Mladić „u političkim pitanjima bio nesalomiv i nije odstupao od svojih pogleda“. Karadžić će nastaviti unakrsno da ispituje Milovanovića u ponedjeljak, 5. marta.

Karadžić je danas od vlasti BiH zatražio da njegovom pravnom savjetniku omoguće razgovor sa Markom Boškićem, koji po presudi Suda BiH služi desetogodišnju kaznu zatvora zbog učešća u ubistvima srebreničkih muslimana na farmi Branjevo, 16. jula 1995. godine.

Karadžić je u zahtjevu naveo da razmatra mogućnost da Boškića pozove kao svjedoka svoje odbrane, zbog čega bi bilo neophodno da sa njim razgovara član tima odbrane, kako bi se vidjelo da li je Boškić spreman da se pojavi kao svjedok i kakvim informacijama raspolaže.

Razgovor bi obavio Karadžićev glavni pravni savjetnik Piter Robinson u zatvoru u kome Boškić služi kaznu, navodi se u zahtjevu.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: