Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Milosrdni anđeo” izaziva porast endokrinih obolenja

Datum objave: četvrtak, 31 maja, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

nato-bombardovanje-beograda.jpg

Tokom prošle godine, blizu 9.000 pacijenata posetilo je ambulantu Centra za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, a najveći broj obolelih tražio je pomoć zbog problema sa štitastom žlezdom.

Stručnjaci najavljuju dalji porast obolevanja, a kao bitan uzrok ističu radioaktivno zračenje, kojem smo tokom bombardovanja bili izloženi.

U Srbiji svaki četvrti stanovnik ima promene u štitastoj žlezdi.  Zahvaljujući ultrazvučnoj dijagnostici, danas se one otkrivaju mnogo češće, a štitasta žlezda operiše iz tri razloga: ako je toliko uvećana da u vratu vrši pritisak na druge organe i otežava njihov normalan rad, ako je poremećena funkcija štitaste žlezde, a lekovi, ili terapija radioaktivnim jodom ne pomažu, ili ako su u pitanju maligni tumori.

Tokom prošle godine u Centru je zbog štitaste žlezde operisano više od 700 pacijenata. Broj obolelih raste, a dr Živaljević smatra da uzrok leži u bombardovanju koje je Srbija pretrpela.

„Najbolje definisani faktor rizika za nastanak karcinoma štitaste žlezde je zračenje a javna je tajna čemu smo sve bili izloženi prilikom bombardovanja pre 13 godina. Na izloženost zračenju najosetljivija je štitasta žlezda kod dece i adolsecenata i upravo su to kategorije stanovnika kod koji se beleži porast obolevanja poslednjih godina“, kaže on i dodaje da od izloženosti zračenju do pojave karcinoma u proseku prolazi više od 10 godina.

Najveći broj obolelih se očekuje u periodu od 15 do 20 godina, pa godine koje dolaze moramo dočekati spremni.

 

 

Izvor: magacin
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top