Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Miloš Biković o filmu „Balkanska linija“: Rusi imaju osećaj krivice da nisu zaštitili Srbiju u 1999.

Poznati srpski glumac tumači ulogu u filmu „Balkanska linija“ ruskog reditelja Andreja Volgina. U ekskluzivnom intervjuu za Russia Beyond Miloš Biković je ispričao dopisnici Katarini Lane o radu na ovom filmu.

Miloš Biković (foto: instagram.com/archangel_studios / Russia beyond )
Miloš Biković (foto: instagram.com/
archangel_studios / Russia beyond )

Film je posvećen događajima iz 1999. godine, kada za vreme NATO bombardovanja Srbije bataljon ruskih padobranaca zauzima aerodrom Slatina na Kosovu, odbija napade Albanaca i NATO vojske i spašava zarobljene Srbe. To je vojna drama zasnovana na istinitim događajima koji su još uvek bolno mesto ne samo za Srbe, već i za mnoge Ruse.

Miloše, šta Rusi misle o tim dešavanjima?

Miloš Biković: Uglavnom većina ne zna šta se zapravo desilo, i ovaj film na neki način će osvetliti tu temu, taj napet momenat, gde je moglo doći do većih sukoba ili, ne daj Bože, do Trećeg svetskog rata. Taj momenat je važna prekretnica u međunarodnim odnosima, a što se tiče Rusije, i odnosa prema Srbima u 1999. godini. Uglavnom Rusi imaju osećaj krivice što Rusija nije bila u stanju da aktivnije pomogne Srbiji u tim događanjima, da je uzme u zaštitu u 1999. godini, jer je bila u krizi u tom trenutku.

Kako se radi sa ruskom ekipom?

Miloš Biković: Super smo se slagali. To je naš četvrti projekat koji radimo zajedno sa Rusima. Atmosfera je bila odlična. Mogu vam reći da smo se naučili brzo, našli zajednički jezik, zato što su naši jezici slični, temperamenti su slični, prijamo jedni drugima. Film još nije snimljen do kraja, zato ne mogu da ispričam sve detalje o svojoj ulozi.

Da li je vaša porodica stradala u tom ratu?

Miloš Biković: Kad razmišljam o toj temi… kad čujete sam taj zvuk sirena, on vas vrati u taj momenat, u rat 1999. Ja sam tada imao 11 godina. Kad lete avioni nad vašim glavama, kad se tresu prozori, kad dimi i kad znate da možete biti kolateralna šteta, kao mnoga deca i civili, koji su poginuli tada, to nije prijatno. Pogotovo kad postoje posledice od radijacije ako su vas bombardovali uranijumom. I te posledice osećaju mnoge generacije posle bombardovanja. To je zločin nad civilnim stanovništvom.

Hoćete li prikazati taj film u zapadnoj Evropi ili Americi da bi se javnost i tamo upoznala sa ovim temom?

Miloš Biković: Mislim da hoćemo. Mi imamo zapadne partnere i ja se nadam da ga neće blokirati i cenzurisati, a najbolja cenzura i blokada je kada vas ignorišu.

Da li su Rusi, po vašem mišljenju, dobri u žanru akcionih filmova?

Miloš Biković: Taj materijal koji sam ja video deluje jako upečatljivo, ali to ne znači da će film biti dobar. Dok publika ne bude dala svoj sud, mi ne možemo niti da znamo, niti da tvrdimo.

Film „Balkanska linija“ će biti premijerno prikazan na proleće 2019-te, 20 godina od bombardovanja Jugoslavije.

(Russia beyond)

Izvor: ISKRA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: