fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Milićeva zabranjena izložba posvećena Šumanoviću: „Od ustaškog zverinja umorenog“

Milić je jednu svoju izložbu slika 1962., koja je tada bila zabranjena, posvetio slikaru Savi Šumanoviću, »od ustaškog zverinja umorenog« kako on tada reče, zato što je bio Srbin i što je svoje slike potpisivao ćirilicom, koju su ustaške vlasti zabranile 1941. godine

Nebojša Popov piše da je Milić proslavio posetu Gorbačova Jugoslaviji slikom na kojoj je Gorbačov prikazan kao arhanđel Mihailo sa šajkačom na glavi i srpskim opancima na nogama.

Graubar (Stephen Richards Graubard) piše da je Milić slikar-ekstremist koji tvrdi da je papinski prodor na istok zasnovan na kreaciji veštačke hrvatske nacije a plod ekstremnog prozelitizma je nacistička Nezavisna država Hrvatska.

Hrvatska autorica Mirjana Prošić-Dvornić priznaje da je Milić bio svetski poznat akademski slikar visokog i neupitnog umetničkog nivoa, ali ga u isto vreme optužuje da je bio „etno-genetički i etimološki ekspert“ koji je pokušao da dokaže, na osnovi pseudonaučnih mitova, da su Srbi pranacija sveta, pupak Evrope. Devedesetih godina  istupao je u javnosti kao zastupnik, koja smatra da su i  autohtoni na Balkanskom poluostrvu od praistorije. Verovao je u i pominjao ga u vidu pretnje „ako samo jedna padne na. Bio je protivnik  i predlagao da se nekim  oduzmu doktorske titule. U nekim krugovima važio je za jednog od najvećih srpskih rodoljuba.

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Kulturne aktivnosti u Republici Srpskoj Krajini u vrijeme …

Sava Šumanović umoren bez krivice | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: