fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

МЕЂУНАРОДНИ ПУЦЊИ У СРБЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/pucnji-u-srbe.jpg

Срби у Републици Српскоj често су се послиjе рата налазили на мети „чувара мира“, чиjа jе бахатост знала да иде толико далеко да пуцаjу и убиjу или да из охолости нападаjу становништво, као недавно у Бањалуци, али одговорни никада нису кажњени.

Списак жртава jе дуг, а демонстрирана сила према недужним људима углавном jе правдана – „самоодбраном“.

Прва жртва СФОР-а био jе бивши начелник Станице jавне безбjедности Приjедор Симо Дрљача, кога су 10. jула 1997. године убили британски воjници пред његовим сином и шураком. Дрљача jе тада био на пецању у мjесту Градина код Омарске.

НАТО jе послиjе тога саопштио да jе Дрљача убиjен у „самодобрани“, иако су докази и свjедоци указивали да jе риjеч о класичноj ликвидациjи.

Припадници СФОР-а непуне двиjе године касниjе убили су каратисту Драгана Гаговића на путу између Устипраче и Чаjнича. Трагедиjа jе могла да буде и већа jер jе у њега пуцано док jе у аутомобилу возио петоро дjеце коjа су се враћала са припрема на Тари.

Гаговића су убили француски воjници коjи су му претходно направили засjеду на путу. Без икаквог упозорења запуцали су на његов аутомобил, али, на срећу, нико од дjеце ниjе страдао. И ово убиство СФОР jе правдао – „самоодбраном“.

Крсту Мићића из Угљевика убио jе амерички воjник у марту 1999. године. Мићић се замjерио њему и колегама jер су у jедном локалу исмиjавали, на енглеском jезику, српске дjевоjке. У њега jе испаљено више хитаца, а мултинационална дивизиjа „Сjевер“ саопштила jе да jе jедан цивил убиjен – „приликом напада на четири америчка воjника“?!

Чувар на прузи Београд – Бар, на диjелу коjа пролази кроз Републику Српску, Видоjе Томић убиjен jе у априлу 1999, када су припадници СФОР-а минирали пругу. Мjештани су тврдили да jе убиjен при покушаjу да сприjечи рушење пруге, СФОР-ова верзиjа била jе да jе „дошло до размjене ватре“, а српска да из Видићиве пушке ниjе пуцано.

Минирање овог диjела пруге, како jе наведено у образложењу тадашњег портпарола СФОР-а, услиjедило jе као мjера предострожности да би се онемогућило воjним снагама СР Југославиjе да уђу и пролазе кроз БиХ. То jе животом платио Томић, коме су страни воjници, према више извора, пуцали у леђа.

Јанко Јањић из Фоче убио се у октобру 2000. године када jе СФОР покушао да га ухапси у његовом стану.

Породица српског свештеника Јеремиjе Старовлаха на Палама нападнута jе 1. априла 2004. године када су припадници СФОР-а свештеника и његовог сина Александра брутално претукли у парохиjском дому. Послиjе тога jе траjала вишемjесечна борба за њихов живот, а нанесене повреде оставиле су тешке и траjне посљедице.

Породица Абазовић из Рогатице 5. jануара 2006. године завиjена jе у црно. Воjници италиjанског контигента СФОР-а убили су Раду Абазовић у породичноj кући у селу Бjелогрлци код Рогатице, а тешко ранили њеног 12-годишњег сина Драгољуба и супруга Драгомира.

И у овом случаjу, према верзиjи СФОР-а, сила jе примиjењена у „самоодбрани“, а послиjе свега се испоставило да су се Абазовићи грешком нашли на мети.

У jесен 2004. године припадници СФОР-а тешко су ранили Неђу Самарџића из Билеће када су покушали да га ухапсе. СФОР jе и тада саопштио да jе то учињено у „самоодбрани“.

Ово су наjдрастичниjи примjери безобзирности међународних снага према припадницима српскога народа. Када су домаће полициjске службе преузеле обавезу хапшења осумњичених за ратне злочине, прориjедиле су се и бруталности припадника међународних снага. Али, нису престале.

Двоjица пиjаних аустриjских воjника Еуфора из ЛОТ тима у Тузли недавно су брутално претукли Стефана Бркића и Ану Ћурић. Портпарол ЕУФОР-а Деjвид Колин рекао jе да jе „наводни инцидент“ предмет истраге.

Нису риjетки примjери у коjима су Сфоровци учествовали у тучама, опет са српском омладином, као у Хан Колима код Бањалуке 2004. године, или да су изазивали саобраћаjне несреће на териториjи циjеле БиХ.

Понашање, слично оном у вестерн филмовима, у свим нормалним земљама било би наjоштриjе санкционисано, али jе у БиХ увиjек пролазило некажњено.

Гаговића су убили француски воjници коjи су му претходно направили засjеду на путу. Без икаквог упозорења запуцали су на његов аутомобил, али, на срећу, нико од дjеце ниjе страдао. И ово убиство СФОР jе правдао – „самоодбраном“.

Приредила: Мариjа СИМИЋ БОГДАНОВИЋ

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: