fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Мермерне одоре тамишких јунака

У Томашевцу обновљено обележје ратницима са Добруџе и Солуна из Великог рата

Два споменика красе милитарско село Фото ЗЗСК
Два споменика красе милитарско село Фото ЗЗСК

Захваљујући финансијској помоћи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, зрењанински Завод за заштиту споменика културе успешно је реализовао пројекат обнове споменика добровољцима са Добруџе и Солуна у Томашевцу, а споменик прати изузетно занимљива историја. Иницијатива за подизање потекла је од мештана овог подтамишког милитарског села, у намери да дају трајни белег својим добровољцима, учесницима и жртвама Првог светског рата.

Оригинални споменик свечано је откривен у сеоском парку 30. децембра 1920. Красили су га мермерни двоглави орао раширених крила и два медаљона фотографије у порцелану краља Петра и регента Александра Првог Карађорђевића. Испод медаљона био је уклесан текст прожет патриотском нотом. Након окупације Томашевца 1941, споменик је уклоњен, односно демонтиран и постављен на месном гробљу. Педесетих година прошлог века, приликом одлуке о подизању споменика жртвама Другог светског рата, са месним властима постигнут је договор да се поред њега постави и споменик са гробља. Али, да се уклоне сви симболи и текстови који су подсећали на краља!

– Споменик је постављен 16. маја 1952. без уклањања спорних симбола и текста, који су прикривени налепљеним картоном. Међутим, због кише, картон је спао, што је изреволтирало тадашњу власт, која је већ следеће ноћи између 17. и 18. маја уклонила споменик. До дан-данас није се сазнало ко је учествовао у уклањању, нити где је бачен. Претпоставља се у Тамиш, о чему су својевремено извештавали медији – износи Бранислав Милић, етнолог и члан тима зрењанинског Завода, који је учествовао у овом занимљивом пројекту.

Поводом педесетогодишњице пробоја Солунског фронта, покренута је иницијатива за обнову, а данашњи споменик свечано је откривен на Дан победе над фашизмом, 9. маја 1970. Није великих димензија, израђен је од белог аранђеловачког мермера, а по форми је једноставан, сличан надгробним споменицима. За разлику од осталих споменика из ове категорије, на којима су текстом и симболиком изражене снажне емоције и усхићење због стицања националне слободе и уједињења у троимену државу, као и текста захвалности краљевској династији Карађорђевић, на њему су само исписана имена шездесет осморице добровољаца.

Обележја пре рестаурације
Обележја пре рестаурације

ЗАТВОРЕН ЦИКЛУС

Осим овог у Томашевцу, стручњаци зрењанинског Завода уредили су и споменике у Фаркаждину, Јарковцу и Ченти, чиме је затворен циклус обнове обележја из овог периода српске историје у милитарским местима Средњег Баната, чији су се житељи као добровољци борили на Солунском фронту.

ДВА СПОМЕНИКА

– Пре конзерваторско-рестаураторских радова, ова реплика се налазила у лошем стању. На појединим деловима постојала су механичка оштећења и мање напрслине, али обрадом и савременим принципима заштите све је санирано. Уз то, простор око споменика партерно је уређен са две прилазне стазе, утисак појачан декоративним подним осветљењем – износи Милић.

Житељи Томашевца сада на једном месту имају два споменика која подсећају на светле тренутке из историје села.

Аутор: Сл. Пашић

Извор: НОВОСТИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: