Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MEHMEDOVIĆ ŠTITIO MUDžAHEDINE I ZLOČINE

srna

BANjALUKA, /SRNA/ – Poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović najbolji je odgovor na pitanje da li je BiH potrebno pravosuđe kakvo danas ima, jer bi u svakoj normalnoj zemlji osoba poput njega već odavno bila u zatvoru, a ne u parlamentu, rekao je predsjednika Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

„(Mehmedovićevo) obrazloženje da ništa nije znao o zločinima koje su počinili mudžahedini na području Tešnja dok je bio načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ prosto su nevjerovatni i vrijeđaju inteligenciju svakog mislećeg čovjeka“, istakao je Mitrović, ocjenivši da srpski poslanici u parlamentu BiH ne smiju odustati od zahtjeva da se preispita Mehmedovićeva uloga u ratnom vihoru na tešanjskom području.

Predsjednik Fonda za humanitarno pravo BiH Dževad Galijašević rekao je za „Fokus“ da Mehmedovićevu ulogu u ratu nije potrebno ni ispitivati, budući da je opštepoznato da je bio pokrovitelj mudžehedina u Tešnju. „Tamo su odsijecane glave ljudima. Imamo i izjave svjedoka insajdera da je nagrađivao ljude za ta nedjela. Njegova uloga u ratu je sramna. Slika odsječene glave Blagoja Blagojevića, pozadinca Vojske Republike Srpske sa teslićkog ratišta, obišla je svijet. Sramota je da se te stvari, nakon gotovo 20 godina, dokazuju u parlamentu i medijima“, rekao je Galijašević.

On kaže da u Tužilaštvu BiH postoji prijava protv Mehmedovića i drugih lica za te zločine. „Upravo zbog takvih stvari još u ratu postojao je sukob Mehmedovića s političkim rukovodstvom Tešnja… Svi oni, koji su tada protestvovali protiv Mehmedovića, smijenjeni su od bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića“, istakao je Galijašević.

Šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske Staša Košarac smatra da bi Mehmedović, poslije priče o njegovoj ratnoj ulozi, trebalo da stane pred anketni odbor i otvoreno odgovori na sva pitanja koja se tiču njegovog angažmana u ratnom periodu.

S druge strane, kaže Košarac, Mehmedović bi, ukoliko mu je stalo do istine, trebalo lično da se raspita o predmetima kojima su obrađeni ratni zločini mudžahedina na području tešanjske opštine, pa da sam traži njihovo procesuiranje, kako bi se stavila tačka na taj slučaj.

„Međutim, jasno je da tu nisu čista posla i da je na djelu perfidna igra jednog visokog zvaničnika SDA, stranke koja i danas bukvalno vuče sve konce u pravosudnim organima i dobru komunikaciju sa Sudom i Tužilaštvom BiH iskoristi za prikrivanje određenih slučajeva, među kojima je i ovaj“, naveo je Košarac.

U septembru 1992. godine mudžahedini su na Crnom vrhu na teslićko-tešanjskom ratištu odsjekli glavu Branislavu Đuriću, Blagoju Blagojeviću i Nenadu Petkoviću, pripadnicima Vojske Republike Srpske, sva trojica sa područja opštine Teslić. Srbi izbjegli iz Tešnja pričaju da su odsječene glave donesene u ovdašnji Dom zdravlja i da su kasnije bili istaknute na srednjovjekovnoj tvrđavi.

Jedan od zvaničnika srpske policije iz ratnog perioda ispričao je ranije da je Mehmedović bio alfa i omega u ratnom Tešnju i da se tamo ništa nije dogodilo bez njegovog znanja. „Riječ je o čovjeku koji je bio od velikog povjerenja tadašnjeg predsjednika SDA, Alije Izetbegovića“, ističe on i dodaje da je Mehmedović, kao prvi čovjek policije, trebalo da podnese krivičnu prijavu protiv osoba koje su odsjekle glave i donijele u Tešanj.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: