Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Međunarodna konferencija o Starom sajmištu

sajmiste_logor

Ako ne sada, kada…?

Pod geslom: „Ako ne sada, kada…?“ u Beogradu će se, od 10. do 12. maja ove godine, održati Međunarodna stručna konferencija o budućnosti uređivanja prostora Starog sajmišta, nekadašnjeg koncentracionog logora, u kojem je ubijeno na hiljade Jevreja, Srba, Roma i drugih. S obzirom na to da je Sajmište danas u zapuštenom stanju, neophodna je temeljna stručna rasprava kako bi se razmotrila budućnost ovog mesta.
Procenjuje se da je upotrebom gasnog kamiona, između novembra 1941. i maja 1942. ubijeno 7000 Jevreja (žena i dece) zatočenih u Jevrejskom logoru Zemun. Još 10 600 nejevreja je ubijeno ili je usled gladi i bolesti umrlo između 1942. i 1944. godine. Ukupan broj od 32 000 logoraša, uglavnom Srba, prošao je kroz prihvatni logor Anhalte Lager odakle su mnogi od njih deportovani na prinudni rad u druge delove Rajha, odnosno u delove Evrope koji su bili pod nacističkom okupacijom. Zemunski logor bio je najveći koncentracioni logor u okupiranoj Srbiji.
Konferencija je naučnog i zatvorenog tipa, a njeni organizatori su: Savez jevrejskih opština Srbije, Fondacija „Hajnrih Bel“ i Fondacija „Sećanje, odgovornost, budućnost (EVZ).
Zainteresovani za učešće na Konferenciji ili za više informacija o njoj, mogu se javiti SJO Srbije ili Fondaciji „Hajnrih Bel“.

 

Izvor: savezscg

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: