Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Međunarodna konferencija o Starom sajmištu

Datum objave: ponedeljak, 9 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

sajmiste_logor

Ako ne sada, kada…?

Pod geslom: „Ako ne sada, kada…?“ u Beogradu će se, od 10. do 12. maja ove godine, održati Međunarodna stručna konferencija o budućnosti uređivanja prostora Starog sajmišta, nekadašnjeg koncentracionog logora, u kojem je ubijeno na hiljade Jevreja, Srba, Roma i drugih. S obzirom na to da je Sajmište danas u zapuštenom stanju, neophodna je temeljna stručna rasprava kako bi se razmotrila budućnost ovog mesta.
Procenjuje se da je upotrebom gasnog kamiona, između novembra 1941. i maja 1942. ubijeno 7000 Jevreja (žena i dece) zatočenih u Jevrejskom logoru Zemun. Još 10 600 nejevreja je ubijeno ili je usled gladi i bolesti umrlo između 1942. i 1944. godine. Ukupan broj od 32 000 logoraša, uglavnom Srba, prošao je kroz prihvatni logor Anhalte Lager odakle su mnogi od njih deportovani na prinudni rad u druge delove Rajha, odnosno u delove Evrope koji su bili pod nacističkom okupacijom. Zemunski logor bio je najveći koncentracioni logor u okupiranoj Srbiji.
Konferencija je naučnog i zatvorenog tipa, a njeni organizatori su: Savez jevrejskih opština Srbije, Fondacija „Hajnrih Bel“ i Fondacija „Sećanje, odgovornost, budućnost (EVZ).
Zainteresovani za učešće na Konferenciji ili za više informacija o njoj, mogu se javiti SJO Srbije ili Fondaciji „Hajnrih Bel“.

 

Izvor: savezscg
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top