fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

MASOVNI POKOLj SRBA IZ SLUNjA I VELIKE KLADUŠE

Na današnji dan 1941. godine dovršeno je ubijanje oko 7.000 Srba u ranije iskopanim rovovima na Mehinom stanju i u pravoslavnoj crkvi u Velikoj Kladuši, podsjećaju iz Udruženja „Jadovno 1941“.
Spomen ploča na crkvi u Velikoj Kladuši
Spomen ploča na crkvi u Velikoj Kladuši

Ustaše su na stratištu Mehino stanje, na granici Slunjskog i Kladuškog kotara, od 30. jula do 14. avgusta 1941. godine ubili 7.000 Srba, muškaraca, žena i djece,

Samo iz sela Komesarca, Savić Sela, Bogovlje, Maljevca, Buhače, Crnog Potoka, Glinice, Gojkovca, Šiljkovače, Krstinje, Široke Rijeke, Jagrovca, Svinjice, Ruševice, Delić Poljane, Pašin Potoka, Žrvnice, Kuplenskog i Selišta ubijeno je 4.000 srpskih seljaka.

Mehino stanje je zemljište na granici Slunjskog i Kladuškog kotara gdje je pred rat 1941. godine jugoslovenska vojska iskopala protivtenkovske rovove.

Te rovove su ustaše Nezavisne Države Hrvatske (NDH) krajem jula i početkom avgusta 1941. godine iskoristile za masovni pokolj srpskog naroda sa područja kotara Slunj i Velika Kladuša.

Srbe su zatvarali u pravoslavnoj crkvi u Velikoj Kladuši, tamo ih mučili, tukli, hvatali i odvodili nad rovove u Mehino stanje gdje su ih klali, udarali batovima, sjekirama i zatrpavali u već iskopane rovove – grobnice.

Prema podacima istoričara Đure Zatezala, organizatori masovnih zločina bili su Božidar Cerovski, Vital Baljak, Nikola Rukavina i izvršioci pitomci „Oružničke dočasničke škole“ iz Zagreba, te ustaše iz Slunja, Cetingrada i Velike Kladuše.

U knjizi Đure Zatezala „Radio sam svoj seljački i kovački posao“ zabilježena su brojna potresna svjedočenja o ovim i brojnim drugim monstruoznim zločinima.

Vezane vijesti:

30. jula do 14. avgusta 1941.- Masovni pokolj na „Mehinom stanju“

Ko se danas, na godišnjicu stradanja, sjeća pobijenih Srba iz …

Godišnjica stradanja Srba, Jevreja i Roma na Garavicama kod …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: