fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

МАСОВНИ ПОКОЉ СРБА ИЗ СЛУЊА И ВЕЛИКЕ КЛАДУШЕ

На данашњи дан 1941. године довршено jе убиjање око 7.000 Срба у раниjе ископаним рововима на Мехином стању и у православноj цркви у Великоj Кладуши, подсjећаjу из Удружења „Јадовно 1941“.
Спомен плоча на цркви у Великоj Кладуши
Спомен плоча на цркви у Великоj Кладуши

Усташе су на стратишту Мехино стање, на граници Слуњског и Кладушког котара, од 30. jула до 14. августа 1941. године убили 7.000 Срба, мушкараца, жена и дjеце,

Само из села Комесарца, Савић Села, Боговље, Маљевца, Бухаче, Црног Потока, Глинице, Гоjковца, Шиљковаче, Крстиње, Широке Риjеке, Јагровца, Свињице, Рушевице, Делић Пољане, Пашин Потока, Жрвнице, Купленског и Селишта убиjено jе 4.000 српских сељака.

Мехино стање jе земљиште на граници Слуњског и Кладушког котара гдjе jе пред рат 1941. године jугословенска воjска ископала противтенковске ровове.

Те ровове су усташе Независне Државе Хрватске (НДХ) краjем jула и почетком августа 1941. године искористиле за масовни покољ српског народа са подручjа котара Слуњ и Велика Кладуша.

Србе су затварали у православноj цркви у Великоj Кладуши, тамо их мучили, тукли, хватали и одводили над ровове у Мехино стање гдjе су их клали, ударали батовима, сjекирама и затрпавали у већ ископане ровове – гробнице.

Према подацима историчара Ђуре Затезала, организатори масовних злочина били су Божидар Церовски, Витал Баљак, Никола Рукавина и извршиоци питомци „Оружничке дочасничке школе“ из Загреба, те усташе из Слуња, Цетинграда и Велике Кладуше.

У књизи Ђуре Затезала „Радио сам своj сељачки и ковачки посао“ забиљежена су броjна потресна свjедочења о овим и броjним другим монструозним злочинима.

Везане виjести:

30. jула до 14. августа 1941.- Масовни покољ на „Мехином стању“

Ко се данас, на годишњицу страдања, сjећа побиjених Срба из …

Годишњица страдања Срба, Јевреjа и Рома на Гаравицама код …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: