fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Масакр у селу Сијековцу

Sijekovac

Најсуровији злочин на простору бивше СФРЈ догодио се у селу Сиjековац, код Босанског Брода, 26. марта 1992. године. Хрватска воjска масакрирала jе 250 Рома, од коjих 116 малишана.

Наjмлађем су биле две, наjстариjем 15 година. Они су у конвоjу од четири аутобуса покушали да оду у Италиjу и постоjе докази да су пропуштени кроз српске линиjе. Нико ниjе знао шта се с путницима десило све до 2004. када су ексхумирана 23 дечjа тела у Сиjековцу. Свим жртвама били су извађени органи, а већина jе била обезглављена!

У насељу Сиjековац тог 26. марта 1992. године припадници регуларне воjске Републике Хрватске заjедно са паравоjним хрватско-муслиманским jединицама из Хрватске и БиХ коjе су формирале СДА И ХДЗ убили су 19 српских цивила. У само jедном поподневном часу убиjено jе 19 Срба, од коjих jе наjмлађа жртва имала 16, а наjстариjа 72 године. Наредних дана убиjен jе jош 41 Србин. Тиjела убиjених су данима вожена у камионима–хладњачама да би касниjе била сахрањена у масовне гробнице или су бачена у риjеку Саву. Још се за jедним броjем убиjених Срба из Сиjековца трага и воде се као нестали. Побиjени Сиjековчани су жртве првог ратног злочина у БиХ. О том злочину постоjе броjни докази, као што постоjе докази и о другим злочинима у Броду, чиjе су жртве били Срби.

Предмет са доказним материjалом 22. маjа 2002. године предат jе хашким истражиоцима, а Хашки суд jе предмет 2006. године уступио Тужилаштву БиХ за ратне злочине, коjе до сада ништа круциjално ниjе учинило да злочин буде осуђен. Представници удружења породица жртава сматраjу да Тужилаштво и Суд БиХ избjегаваjу да пред лице правде изведу праве наредбодавце и извршиоце злочина над српским цивилима у Сиjековцу коjи се вjероватно налазе у Хрватскоj.

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 26. март 2013. године.

Везане виjести:

ГРАБОВАЦ: ИЗБЈЕГАВАЊЕ ИЗВОЂЕЊА ПРАВИХ СВЈЕДОКА ЗА СИЈЕКОВАЦ

УТВРЂЕН ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА 21 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИН

ПОДИЋИ ОПТУЖНИЦУ ЗА СИЈЕКОВАЦ

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У СИЈЕКОВЦУ

ПОЧЕТАК ПРОЦЕСА ОПТУЖЕНОМ ЗА ЗЛОЧИН У СИЈЕКОВЦУ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: