Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MARKOTIĆ PRIKRIVA ISTINU O POLOŽAJU SRBA U HRVATSKOJ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/gordan-markotic.jpg

BEOGRAD, 21. SEPTEMBRA /SRNA/ – Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta ocijenio je da je ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić ponovo iznio niz neistina na račun Srbije i da je istovremeno iznoseći netačne podatke o položaju Hrvata u Srbiji prikrio u kakvom se stvarno stanju nalazi srpska manjina u Hrvatskoj.

On je naglasio da je neistina da Srbija ne poštuje Sporazum o zaštiti nacionalnih manjina i da favorizuje Bunjevce u odnosu na hrvatsku nacionalnu manjinu, te istakao da je upravo suprotno i da je Hrvatska ta koja ima svoje favorite među nacionalnim manjinama.

“U Istarskoj županiji uvedena je dvojezičnost, odnosno hrvatski i italijanski jezik su u službenoj upotrebi, iako u Hrvatskoj živi svega oko 18.000 Italijana. S druge strane, Hrvatska ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji omogućava Srbima pravo na dvojezičnost u 21 opštini i dva grada, jer ih živi više od 33 odsto u ukupnom stanovništvu”, podsjetio je Linta.

On kaže da Markotić iznosi neistine kada tvrdi da se u Hrvatsku vratilo 133.000 Srba.

“Hrvatske vlasti su 2012. godine registrovale 132.600 povratnika. Od toga je u Hrvatskoj ostalo da živi 38 odsto ili oko 50.000 Srba. Iz Hrvatske se iselilo 45 odsto ili oko 60.000 Srba, a oko 17 odsto ih umrlo”, ukazao je Linta na stvarno stanje srpske povratničke populacije u Hrvatskoj.

On je, istovremeno, ukazao da je u Hrvatskoj obnovljeno 48.000 stambenih jedinica u vlasništvu Srba, a ne 150.000, koliko tvrdi ambasador Markotić, i da je Zakon o stambenom zbrinjavanju za Srbe krajnje diskriminatorski.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

HRVATSKA STRANA ISTORIJE: Evo kako Hrvati vide Prvi svetski rat (VIDEO)

AKADEMIK VASILIJE KRESTIĆ – Milost Hrvata kupujemo nacionalnim dostojanstvom (2.deo)

HRVATSKA NA TEKOVINAMA NDH (1)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: