Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MARFI: ISTJERAĆEMO RUSE UZ POMOĆ BALKANSKIH DRŽAVA

Americki_senator_Kris_Marfi-a2ade38eAmerički senator Kris Marfi najavljuje da će SAD učiniti sve da izbace Rusiju sa Balkana i posebno izražava zadovoljstvo zbog činjenice da je, pod snažnim uticajem Vašingtona, propao projekat “Južni tok”.
Marfi je, gostujući u njemačkom Fondu “Maršal”, potvrdio da su SAD prešle u napad na Rusiju na gotovo na svim područjima.

Senator iz redova Demokratske stranke, koji je bio u političkoj “inspekciji” na Balkanu, zadovoljan je zbog činjenice da zemlje regije žele u EU i NATO i da odbijaju ruske ponude.

On kao pozitivan primjer navodi Crnu Goru, kojoj su Rusi, kako tvrdi, ponudili ugovor o vojno-pomorskoj bazi vrijedan nekoliko milijardi, ali je Podgorica, uprkos ekonomskih problema, odbila ponudu, jer želi biti dio EU i NATO-a.

“Bio sam u Bugarskoj sa senatorom MekKejnom onog dana kad je zamrznut `Južni tok` i želio sam da saopštim Vladi Srbije da mi je drago što se taj projekat ne razvija” – navodi Marfi.

On poručuje da će američki gas zamijeniti ruski, odnosno, da je alternativa potencijalni uvoz iz SAD, uz novi terminal u Hrvatskoj.

Marfi, koji se predstavlja kao glavni američki stručnjak za Balkan,ističe da je ruski predsjednik Vladimir Putin mislio da će od Srbije dobiti više u sferi vojne saradnje, računajući na Južni tok.

“Ali, zahvaljujući tome što su Srbija i druge zemlje u regiji odlučile da ostanu na evroatlantskom putu i potvrdile privrženost toj obavezi, spriječeno je proširenje saradnje sa Rusijom” – istakao je Marfi.

On kao “frapantan uspjeh” navodi “činjenica da postoji privremeni sporazum po kojem srpska vlada službeno ne priznaje Kosovo, ali je spremna da radi sa njim kao sa ravnopravnim partnerom” – prenose portali.

Govoreći o Makedoniji, senator iz savezne američke države Konektikat, najavljuje da SAD mogu da izvrše pritisak na Skoplje kako bi se vratilo na “pravi put”.

Marfi smatra da se “vodeća uloga SAD mora aktivnije koristiti u rješavanju makedonskog spora sa Grčkom u vezi imena države”.

“Želim da svi shvate: Rusija neće ‘ispariti’ – ona će nastaviti da vrši pritisak i sondira situaciju na Blakanu”, rekao je Marfi.

On zaključuje da “polovičnost politike pojedinih vlada na Balkanu” osigurava “dobru startnu poziciju za povratak Vašingtona u regiju”.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Idioti kroje politiku SAD – Jadovno 1941.

Milorad Ekmečić: Kuda ide Srbija-Evropa nije  – Jadovno 1941.

Ekmečić: Srbiji bi istorija mogla da se ponovi – Jadovno 1941.

PRENOSIMO: RUSIJA – JEDINA NADA SRBIJE – Piše 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: