Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Manipulacije brojem poginulih u Srebrenici

Janko Velimirović
Janko Velimirović

BANjALUKA, 25. MARTA – Republički centar za istraživanje ratnih zločina u dosadašnjim istraživanjima došao je do saznanja da se proteklih godina manipulisalo brojem poginulih i nestalih Bošnjaka u julu 1995. godine u regiji Srebrenica, rekao je Srni direktor Centra Janko Velimirović.

Velimirović je istakao da to potvrđuju brojna dokumenta, saznanja i izjave, među kojima je i stenogram sa sjednice Predsjedništva takozvane Republike BiH koji je danas objavio “Pres”, a u kojem se navodi da su Alija Izetbegović i Haris Silajdžić iza zatvorenih vrata priznali da je u Srebrenici poginulo 3 000 ljudi.

Prema njegovim riječima, kada se shvatilo da je ta brojka, koja je približno tačna, nedovoljna da se postignu odgovarajući efekti u međunarodnoj zajednici, krenulo se sa manipulacijama i dodavanjem brojki, u čemu su učestvovali tadašnji organi BiH, nevladin sektor i dijelovi međunarodne zajednice.

On je rekao da su dodate brojke o ubijenim Bošnjacima u Srebrenici korištene za procesuiranje Srba za ratne zločine pred Haškim tribunalom, a sada pred Sudom BiH.

Velimirović je rekao da Centar još nije došao do konkretnog broja ubijenih Bošnjaka u Srebrenici, i naveo da Srpska želi da se sveobuhvatnim istraživanjem dođe do istine o događajima u Srebrenici od 1992. do 1995. godine.

“Tvrdimo da je broj poginulih Bošnjaka u Srebrenici daleko manji od 8000, što je cifra kojom se manipuliše u javnosti”, rekao je Velimirović.

Velimirović je podsjetio da je Vlada Srpske prošle godine zadužila Republički centar za istraživanje ratnih zločina da se intenzivno bavi istraživanjem događaja u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

“Republički centar je, koristeći dokumentaciju bivše Komisije za Srebrenicu, krenuo u provjeru navoda i dokumentacije koju je koristila Komisija”, rekao je Velimirović.

List ”Pres” piše da su Izetbegović i Silajdžić mjesec dana poslije masakra u Srebrenici pred članovima ratnog Predsjedništva BiH priznali da je u toj enklavi poginulo najviše 5 000 ljudi. Izetbegović je na sjednici održanoj 11. avgusta 1995. ustvrdio da je poginulo oko 3 000 Srebreničana, dok se 2 000 vodi kao nestalo.

Predsjednik ratnog Predsjedništva BiH i tadašnji premijer priznali su i da je broj mrtvih svjesno preuveličavan, baš kao što su prije toga “naduvani” podaci o broju stanovnika srebreničke enklave, o čemu svjedoči i stenogram sa te sjednice koji je u posjedu lista.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: