fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MALTRETIRANjE ZATVORENIH SRBA U HADžIĆIMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpg

SARAJEVO, 19. JUNA /SRNA/ – Na suđenju za zločine počinjene na području opštine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH Predrag Kapetina opisao je kakao je tokom tri i po godine zatočeništva ispitivan, udaran i vođen na radove.

Kapetina je rekao da je 9. juna 1992. uhapšen i odveden u Osnovnu školu „Deveti maj“, gdje su ga Mensur Čović i Milan Božić ispitivali o oružju.

„Loše su se ponašali i par puta su me udarili. Govorili su da neko oružje jeste moje“, rekao je Kapetina i dodao da ne zna tačno u čijoj je nadležnosti bila škola, ali da zna da je u tom objektu vidio komandira policije Mirsada Šabića.

Nakon šest dana provedenih u školi, Kapetina je, kako je rekao, zajedno sa još nekoliko osoba prebačen u „Silos“, gdje je po dolasku vidio
upravnika Bećira Hujića, prenosi BIRN.

Kapetina je rekao da Hujić nije bio upravnik „Silosa“ sve vrijeme njegovog zatočenja, već da je tu bilo još osoba. On je naveo da su stražari u „Silosu“ maltretirali i tukli zatvorenike, te da su to radili po naredbi upravnika.

„U prvom periodu, u `Silos` mogao je ući ko god je htio, jer nije bilo katanca. Pa dođe vojska, neke žene… Dođe, nalupa, a onda upravnik pita ko je to uradio – kao, ne zna ko je to, a mi kod njega“, ispričao je svjedok.

Krajem decembra 1992. godine sa grupom zatvorenika iz „Silosa“ prebačen je u „Krupu“, gdje je upravnik bio izvjesni Šera. Kapetina je dodao da su uslovi boravka u ovom objektu bili bolji.

Ispričao je i kako je tokom zatočeništva radio razne fizičke poslove, te da je vođen i na druge lokacije da radi, a ponekad i na prve borbene linije.

Kapetina, koji je svjedočio putem video-linka iz Australije, rekao je da je pušten 19. januara 1996. godine.

Za zločine počinjene u „Silosu“, kasarni „Krupa“ i Osnovnoj školi „Devet maj“, Šabić i Hujić su optuženi zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Šabić je bio komandir Policijske stanice u Pazariću, Hujić upravnik i zamjenik upravnika „Silosa“, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u „Silosu“ i upravnik logora u kasarni „Krupa“, Kalember stražar u „Silosu“.
Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Suđenje će biti nastavljeno 26. juna.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: