fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MAJOR TEPAVAC DOBIO ULICU U OBRENOVCU

Spomenik_u_Obrenovcu_posvecen_majoru_Nebojsi_Tepavcu-ee435a76U selu Vukićevica danas je održan pomen majoru Nebojši Tepavcu, oficiru koji je 5. aprila 1999. poginuo od dejstva protivradarske rakete NATO-a dok je izvršavao zadatak u sastavu 250. Raketne brigade PVO tadašnje Vojske Jugoslavije.

Predsjednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da ova opština i njeni građani neće zaboraviti herojsko djelo jedinice i palog majora, te istakao da jedna od ulica sada nosi ime po majoru Nebojši Tepavcu.

„To je još jedan način da sve buduće generacije nikada ne zaborave ljude koji su dali život da bismo mi danas slobodno živeli“, rekao je Čučković, prenijeli su mediji u Srbiji.

On ističe da je prošlo punih 16 godina od tragedije, a posebno je važno da odgovorni Srbiju vode na takav način da rata više nikada ne bude i da mir zavlada u narednim decenijama.

Potpukovnik Dejan Milenković iz Drugog raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO podsjetio je da su ove jedinice bile na prvoj liniji odbrane zemlje, činjenica da je neprijatelj bio daleko nadmoćniji nije ih obeshrabrila da hrabro i časno brane svoju zemlju.

„Vreme nije izbrisalo Nebojšin lik iz naših srca i misli. Njegovo delo neće zaboraviti ni građani Obrenovca i njihovo poštovanje prema našem junaku iskreno je i vredno svakog poštovanja“, rekao je potpukovnik Milenković.

Polaganjem vijenaca i služenjem pomena žrtvama, u Aleksincu je obilježen 5. april, dan kada je tokom NATO bombardovanja 1999. godine u ovom gradiću ubijeno 11 civila, a ranjeno 50 osoba.

Vijence na spomenik žrtvama položile su njihove porodice, predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije i boračkih udruženja.

U bombardovanju 5. aprila u Aleksincu je razoreno 2.000 objekata, a 180 domaćinstava sa 800 članova porodica ostalo bez krova nad glavom, oštećeno je 755 stanova, ustanove, institucije…

Tadašnji načelnik kriznog štaba u Aleksincu Dragoslav Nenadović rekao je da su razmjere tragedije, besmisleno ubijanje nedužnih civila i destrukcija nad Aleksincom šokirali svijet tako da je komanda Nato bila prinuđena da prizna je razaranje grada bila navodna tehnička greška.

Aleksinac je 1999.godine doživeo još jedan veliki napad – 28.maja kada je nastradalo troje nedužnih građana, a desetak ih je ranjeno.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

NIKADA SE NE SMIJE ZABORAVITI NATO AGRESIJA …

SJEĆANjE NA DAN POČETKA AGRESIJE NATO-a NA SR …

NIKOLIĆ: NATO AGRESIJA NANIJELA VELIKO ZLO – Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: