fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

LUKAČ: SRPKINjE KAO ŽRTVE RATA NEVIDLjIVE

Radika_Kumarasvami_u_Dzender_centru-0a7b5ef8Direktor Džender centra Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač rekla je danas da su žene srpske nacionalnosti kao žrtve rata, seksualnog nasilja i torture bile nevidljive u proteklih 20 godina, da se o njima malo govorilo, ali da je Džender centar u protekloj godini mnogo radio na tim pitanjima.

„Prikupljeni su i podaci o počiniocima ratnih zločina nad ženama i pokrenuti postupci o krivičnom gonjenju, što je ranije bilo veoma rijetko“, rekla je Lukačeva na sastanku sa autorom Globalne studije o primjeni Rezolucije 1325 „Žene, mir i bezbjednost“ Savjeta bezbjednosti UN Radikom Kumarašvami.

Lukačeva je navela da je Džender centar u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje ratnih zločina proveo program „Snaga je u nama“ čiji je cilj bio rad sa ženama žrtvama rata, seksualnog silovanja i torture, njihovo psiho-socijalno osnaživanje te ostvarivanje njihovih prava i integrisanje u društvo.

Ona je istakla da je Džender centar tim programom otvorio ovo veoma važno pitanje grupe žena koje su još stigmatizovane i marginalizovane.

„Priča o ženama žrtvama silovanja u kontekstu BiH proizvela je jednu idendifikacijsku matricu koja se koristi kako bi se priča o bolu, patnjama, nasilju transformisala u osudu cijelog jednog naroda koji se u međunarodnim okvirima prepoznaje kao nasilan. Kao da nije postojala druga nasilna strana u sukobu, kao da su na drugoj strani svi poštovali forme ratovanja, kao da je druga strana štitila žene koje su pripadale drugom etnicitetu. To su nevjerovatni apsurdi do kojih je dovela prije svega globalna medijska pažnja“, zaključila je Lukačeva.

Radika Kumarašvami je pohvalila dobru praksu i rezultate rada Džender centra Vlade Republike Srpske.

Kumarašvami je vodeći međunarodni ekspert i autor Globalne studije o primjeni Rezolucije 1325, čiju izradu je zatražio Savjet bezbjednosti UN povodom obilježavanja 15 godina od donošenja ove veoma značajne rezolucije.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

kebini dokumenti dokaz da srpske žrtve govore … – Jadovno 1941.

KOJIĆ: NAREDBA HVO-a O SEKSUALNOM ZLOSTAVLjANjU …

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU …

RAJILIĆ: FILM „NEČUJNI KRIK“ – VRIJEĐA SRPSKE ŽRTVE …

CVIJANOVIĆ: PODRŠKA VLADE ŽENAMA ŽRTVAMA RATA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: