fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Lučani: Nastavak akcije „Sačuvajmo ćirilicu“

Akciju „Sačuvajmo ćirilicu“ osnovaca iz Lučana podržale mnoge javne ličnosti značajne za srpsku kulturu

Akciju „Sačuvajmo ćirilicu“ pokrenuli su u Osnovnoj školi „Milan Blagojević“ u Lučanima nastavnik srpskog jezika Monika Ružić i tri učenika šestog razreda (Danila Raonić, Magdalena Savić i Đurđina Matijašević).

U okviru akcije na časovima novinarske sekcije za sada je izrađeno 12 plakata sa citatima o ćirilici i slikama starih ćiriličnih spomenika, nekoliko kaligrafskih radova po uzoru na Miroslavljevo jevanđelje, ćirilični ćilim „Ćirilim“ koji predstavlja specifična slova naše azbuke. Hor starijih razreda pripremio je pesmu o ćirilici. Uspostavljena je saradnja sa školama širom Srbije. Poslate su ankete kako bi se došlo do podatka kojim se pismom učenici češće služe u svakodnevnoj upotrebi.

Dana 19.3.2019. godine organizovana je promocija knjige jednog od najznačajnijih srpskih lingvista, prof. dr Miloša Kovačevića, pod nazivom „Borba za ćirilicu i srpski jezik“. Knjigu je objavio Andrićev institut iz Andrićgrada, a u okviru Odeljenja za srpski jezik čiji je rukovodilac profesor Kovačević. O knjizi su, pored autora, govorili prof. dr Mihailo Šćepanović sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i mladi književnik iz Lučana, Milan Ružić.

Autor je ovu priliku iskoristio da održi kraće predavanje o ugrožavanju ćirilice kroz istoriju i pobijanje negativnih tvrdnji vezanih za reformu Vuka Stefanovića Karadžića. Prilikom predavanja, koje je publika sa velikom pažnjom slušala, profesor Kovačević je istakao da je akcija „Sačuvajmo ćirilicu“ od ogromnog značaja po srpski narod i da mu je drago što su ovu akciju pokrenuli baš đaci, tačnije deca, na kojoj će odbrana pisma i jezika i ostati, s obzirom na to da sve ostaje na mlađima.

Školu je 26.3.2019. godine posetio ministar kulture i informisanja, gospodin Vladan Vukosavljević, kako bi podržao akciju. Glavni nosioci aktivnosti u okviru akcije pripremili su kratak program kroz koji je predstavljeno šta je do sada ostvareno i kakvi su dalji planovi. Istaknuta je buduća saradnja sa profesorima Filološkog fakulteta u Beogradu, beseda Matije Bećkovića o ćirilici i izložba radova u Muzeju Dositeja i Vuka, kao i u Matici srpskoj koja je planirana za početak juna. Ministar je pohvalio učenike i nastavnike i istakao da će akcija od Ministarstva kulture i informisanja imati punu podršku.

Akciju su podržale mnoge javne ličnosti značajne za srpsku kulturu:

Matija Bećković, pesnik
Vladan Vukosavljević, ministar
Emir Kusturica, režiser
Ljubivoje Ršumović, pesnik
Petar Božović, glumac
Nenad Jezdić, glumac
Miloš Biković, glumac
Milan Ružić, pisac
Bora Đorđević, muzičar i pesnik
Dragoslav Mihailović, pisac
Vladimir Kecmanović, pisac
Slobodan Trkulja, muzičar
Miloš Kovačević, profesor
Mihailo Šćepanović, profesor
Aleksandar Jovanović, profesor
Aleksandar Milanović, profesor
Dragomir Antonić, etnolog
Gradimir Aničić, lektor

Izvor: STANjE STVARI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: