fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svojom borbom za KiM žrtve zaslužile da čuvamo uspomenu na njih (VIDEO)

Lozanka Radoičić, majka srpskog vojnika ubijenog na Košarama 1998. godine, pozvala je na čuvanje uspomene na žrtve koje svojom borbom za KiM to zaslužile.

Lozanka Radoičić
Lozanka Radoičić / Foto: Srbin.info

„Oni su i danas na straži. To tumači ko kako hoće… Oni su dali krv, njihova krv je ostala na Kosovu i Metohiji, o njima svi ćute. Okupili smo se 17-tog, nekim drugim povodom ali ovo je bitno, o njima mora da se priča. O njima Srbija ne zna“ rekla je Lozanka obraćajući se okupljenima u Povorci za sećanje na srpske žrtve martovskog Pogroma na KiM pred fotografijama ubijenih i kidnapovanih policajaca, vojnika i civila.

Ona je iznela informacije do kojih je došla o tome kako je NATO pomogao, odnosno svojim vozilom prevezao grupu šiptarskih terorista koji su  u zasedi sačekali mlade srpske graničare i na njih otvorili vatru ubivši petoricu od kojih je jedan bio i njen sin. „NATO je direktno uticao na njihovo ubistvo“ zaključila je Lozanka.

Okrenuvši se ka „Srpskom zidu plača“ ona je dodala da većina stradalih vojnika nije među fotografijama žrtava jer se neki vode kao nestali a jedan broj čak uopšte nije evidentiran.

„Jedini dokument koji je ostao za njima je knjiga štampana u martu 2000. godine – Junaci otadžbine- . Tu ima oko 1100 imena vojnika a 60% njih nije ostavilo potomke za sobom. Mi kao njihovi roditelji moramo da govoimo o njima a nadam se da ćete i vi, koji ste se okupili, da nastavite. Jer ako mi ne govorimo o njima oni umiru još jednom. A očito da je ovo (pogledom ukazuje na Skupštinu u koju treba da stigne britanski princ Čarls uz najviše državne počasti) pravi put da njihova pogibija ide u zaborav“.

Ona je pozvala sve da čuvaju uspomenu na srpske žrtve „koje trebaju da budu putokaz jer oni nisu želeli da pobegnu iz Srbije kao oni koji su dobili državljanstva drugih drava u koje su otišli pa se sada setili da je Srbija njihova otadžbina. E, pa to tako ne može. Moramo da čuvamo uspomenu na žrtve jer su oni to, svojom borbom za Kosovo i Metohiju, zaslužili“ rekla je Lozanka.

Izvor: KM Novine

 

Vezane vijesti:

Majka ubijenog vojnika: Orden mu odnesite na groblje | Jadovno

Pripadnicima OVK 15 godina robije za zločin na Košarama

Košare 30.09.1998. godine | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: