fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Lompar: Pokušavaju da kriminalizuju srpsku kulturnu i istorijsku tradiciju

Sinoć je u Knjižari Matice srpske u Podgorici održano veče sa prof. dr Milom Lomparom. Lompar je govorio o Njegošu i odnosu prema njegovom djelu, srpskoj politici u oblasti kulture, kao i „duhu samoporicanja“.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/lompar-promocija-6.jpg

 

Govoreći o djelima Petra II Petrovića Njegoša, Lompar je kazao da je u njima prisutan dubok civilizacijski sukob.

„U Njegoševom djelu susreću se dvije sile koje imaju dubok civilizacijki sukob. Susreću se dvije ključne tradicije – helenistička i judeohrišćanska. To je susret helenističkog i hrišćanskog – susret Logosa i Otkrovenja“, kazao je Lompar, i dodao da je Njegoš, „kao stub srpske kulture“ pratio evropski takt dajući svojim djelima nadlični ton.

„On je preokrenuo Kosovski zavjet, dajući mu nadlični ton“, smatra Lompar.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/lompar-promocija-7.jpg

Haški tribunal za promjenu srpske javne svijesti

Lompar se osvrnuo i na pominjanje Njegoša i „Gorskog vijenca“ u procesu protiv Radovana Karadžića, koji se vodi u Haškom tribunalu.

„Pominjanje Gorskog vijenca u tužiočevim riječima, u okviru suđenja koja traju u Haškom tribunalu, ima za cilj da obezbijedi sudsku podršku za institucionalnu promjenu naše javne svijesti. To je cilj koji, nažalost, oglašavaju i nosioci vlasti u Srbiji. Neophodno je, otud, kriminalizovati srpsku kulturnu i istorijsku tradiciju u najvećem mogućem stepenu. Kao najveći srpski pjesnik, Njegoš je izuzetno pogodan za ovakvu namjeru“, naglasio je Lompar.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/lompar-promocija-8.jpg

 

Prema njegovim riječima, na djelu je drastično krivotvorenje činjenica vezanih za Njegoševo djelo, koje su posledica političkih i ideoloških namjera uperenih protiv srpskog naroda.

„Tako Slavoj Žižek kaže da brđani opsijedaju dolinu Sarajeva zato što su vođeni najčuvenijim stihom „Gorskog vijenca“. On kaže da je to stih: „Oro gnjezdo vrh timora vije/ jer slobode u ravnici nije“. Stih je toliko čuven da ga nema ni u „Gorskom vijencu“ niti kod Njegoša. Jer, to je stih hrvatskog pjesnika Ivana Mažuranića. Na takvom znanju počiva sadašnja svijest“, zaključio je on.

Jugoslovenstvo kao duh samoporicanja

Lompar je istakao da u knjizi „Duh samoporicanja“, između ostalog, ukazuje na pojačavanje već ustaljene tendencije podređivanja srpske kulturne politike hrvatskoj kulturnoj politici, „sve u sklopu tzv. jugosfere kao novog termina za već viđenu kulturnu politiku u doba titoizma“.

Prema njegovim riječima, prilikom stvaranja Banovine Hrvatske, 1939. godine, svi katolici su računati u Hrvate, dok su svi pravoslavci računati u Srbe, a muslimani su posmatrani kao posebna cjelina.

„Titoističko jugoslovenstvo ozakonilo je sve procese unifikacije koji se odnose na Hrvate, pa je nestalo Srba katolika i Bunjevaca, dok je istovremeno podsticalo sve procese dezintegracije Srba, proglasivši nove nacije: Makedonce i Crnogorce“, kazao je Lompar, i dodao da je takvo jugoslovenstvo je za Hrvate bilo integrativna sila, dok je na Srbe djelovalo dezintegrativno.

„To je rezultat jednog dalekosežnog kretanja: za hrvatsku kulturnu politiku, jugoslovenstvo je prevashodno bilo sredstvo za ostvarivanje nacionalne emancipacije, sredstvo koje vodi do samoostvarenja kao trostrukog cilja: državnog, diskriminatorskog i dominacijskog. Otud aksiom hrvatske kulturne politike glasi: sve što je srpsko treba svesti na srbijansko, da bi sve što nije srbijansko – kao Njegoš, Andrić, Selimović – vremenom prestalo da bude srpsko“, istakao je on.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/lompar-promocija-9.jpg

 

On je kazao da je za srpsku kulturnu politiku, jugoslovenstvo uvijek bilo cilj kojem su podređeni svi elementi samoostvarenja.

„Otud je nastala srpska težnja za poistovjećivanjem sa Jugoslavijom: i kada su težili dominaciji, Srbi su nastojali da nestanu u jugoslovenstvu. Tako su Srbi bili podložni nestajanju u Jugoslaviji, dok su Hrvati pripadali suprotnom procesu: nastajanju kroz Jugoslaviju. Nestankom Jugoslavije, Srbi bivaju zatečeni u nestajanju. Iz te situacije neophodno je osmisliti srpsko stanovište“, smatra Lompar.

Moderator večeri bio je doc. dr Goran Radonjić, a organizator Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori.

 

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

MILO LOMPAR O KULTURNOJ POLITICI, ĆIRILICI

MILO LOMPAR: MIROSLAV KRLEŽA, OSIONI NEGATOR SRPSKE ISTORIJE (1) ILI ENCIKLOPEDIJSKA ARBITRAŽA

MILO LOMPAR: MIROSLAV KRLEŽA, OSIONI NEGATOR SRPSKE ISTORIJE ILI ENCIKLOPEDIJSKA ARBITRAŽA (2) 

MILO LOMPAR: MIROSLAV KRLEŽA, OSIONI NEGATOR SRPSKE ISTORIJE ILI VARIJACIJE NA JUGOSLOVENSKE TEME (3)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: