Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

LOGORAŠI I PREDSTAVNICI PORODICA NESTALIH SRBA NAPUSTILI TRIBINU

Tribina_moj_doprinos_trajnom_miru_u_Bratuncu-7f17c096U Bratuncu je danas održana javna tribina o temi “Moj doprinos trajnom miru”, na kojoj su uvodna izlaganja održali članovi Međureligijskog vijeća BiH i vjerski službenici tri vodeće vjerske konfesije, a koju su, nakon kraćeg prisustva, napustili Srbi iz Udruženja logoraša regije Birač i Udruženja porodica nestalih iz Bratunca.

Uvodničari su istakli da je uključivanje svih društvenih činilaca i građana u vraćanje povjerenja među stanovnicima u BiH, bez obzira na različita vjerska i druga opredjeljanja, cilj održavanja ove tribine.

Tribinu su predstavnici Udruženja logoraša regije Birač i Udruženja nestalih iz Bratunca napustili nezadovoljni zbog toga što su organizatori omogućili predstavnici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović da u diskusiji odstupi od teme i da, kako su ocijenili, koristi govor mržnje.

Nakon napuštanja tribine, Milka Kovačić iz bratunačkog Udruženja porodica nestalih rekla je da se ne može razgovarati o pomirenju i suživotu na ovim prostorima ako se govori samo o bošnjačkim žrtvama, a osporavaju se srpske za koje niko nije odgovarao.

“Predstavnici bošnjačkih udruženja proizašlih iz rata još koriste govor mržnje, ne dozvoljavajući na ovakvim skupovima da se govori o srpskim žrtvama, zaustavljenom procesu i opstrukciji traženja nestalih Srba od Instituta za traženje nestalih BiH, kao i odgovornosti onih koji su počinili zločine nad Srbima u ovom kraju”, rekla je Kovačićeva, obrazlažući razloge napuštanja tribine.

Sekretar Udruženja logoraša Vinko Lale kaže da organizatori ovakvih skupova treba da omoguće svim učesnicima da iznesu stavove, da spriječe govor mržnje i da se uvažava ustavni i pravni sistem BiH i Republike Srpske, a ne da se samo zagovaraju ideje sarajevskih političkih krugova i osnaživanje BiH, dok se zanemaruju nadležnosti Republike Srpske i interesi srpskog naroda.

“Takav odnos i takve rasprave i razgovori neće doprinijeti izgradnji mira, posebno dok se ne procesuiraju brojni počinioci zločina nad Srbima čije smo i mi logoraši žrtve”, ukazao je Lale.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović ocijenio je da je dobro organizovati ovakve razgovore i objasniti ljudima da su “svi žrtve rata, koji je neko iz svjetskih centara moći režirao u BiH, a zatim u drugim krajevima svijeta i sve do aktuelnih sukoba u Ukrajini, gdje nevini ljudi ginu radi tuđih interesa”.

Tribina je organizovana u okviru projekta PRO – Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji u BiH realizuje CRS (Catholic Relief Servises), u saradnji sa Fondacijom “Mozaik”, Karitasom BiH, Helsinškim parlamentom građana Banjaluke, Forumom građana Tuzle i Međureligijskim vijećem BiH.

Emir Kovačević iz Međureligijskog vijeća rekao je da je cilj ovog projekta da “otvori vrata za kreiranje bolje budućnosti” za građane BiH.

Osim predstavnika vjerskih zajednica, u radu tribine učestvovali su predstavnici vjerskih zajednica, lokalnih vlasti, civilnog društva i zainteresovani učesnici tribine iz Bratunca i Srebrenice.

Bez obzira na iznesena različite stavove o prošlosti i izgradnji mira, organizatori sastanka i učesnici saglasili su se da je korisno organizovati razgovore, pričati o pozitivnim primjerima, i najavili da će nastaviti sa realizacijom ovog projekta.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NASTAVLjENA PRAKSA OSUDE SRBA

SLUŽEN PARASTOS ZA 305 UBIJENIH SRBA

PRAVDA JOŠ NE STIŽE ZLOČINCE

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU I GORAŽDU

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: