fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Извештај и закључци округлог стола Православно становништво Ливна и Ливањског поља

Округли сто под називом „Православно становништво Ливна и Ливањског поља“ у организациjи Удружења Огњена Мариjа Ливањска, Београд одржан jе 26. октобра 2013. године у СО Стари Град у Београду, уз благослов и поздравну реч Његовог Преосваштенства Епископа Бихаћко-петровачког, Господина Атанасиjа.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/okrugli-sto-oml.jpg

Мултидисциплинарни скуп одвиjао се кроз три тематске целине током коjих су реномирани стручњаци – панелисти изложили своjе виђење о историjским околностима, страдањима и напуштању ливањског подручиjа од стране великог броjа српског становништва, затим верскоj, културноj и сакралноj заоставштини Срба тог подручиjа, начину њеног одржавања и преношења поколењима, као и предусловима и актуелним условима живота Срба у ливањском кантону и реалним околностима везаним за могућност повратка исељених.

Учесницима су се обратили: академик проф.др Василиjе Крестић, др Бранко Докић, Миливоj Иванишевић, Синиша Јерковић, Будо Симоновић, Драган Јовић, Мирко Катић, Јасна Вуjчић, отац Мирко Јамеџиjа, отац Жељко Ђурица, Драго Вулета и Никола Петровић.

Активним учешћем свих учесника кроз коментаре и дискусиjе након изложених реферата, произашли су општи закључци скупа:

–       Потреба оргнизовања тематски ужих скупова о животу и положаjу Срба на подручиjу Ливањског поља, са циљем очувања историjске свести, неговања културне, верске и етнолошке заоставштине и побољшања општих услова живота;

– Потреба организовања оваквих скупова у самом Ливну;

– Потреба ширег укључења потомака и младих генерациjа у историjске, културне и тардиционалне вредности српске популациjе ливањског подручиjа;

– Дефинисање jасног програма чувања српског наслеђа и историjе у оквирима Удружења ОМЛ;

– Дефинисање оптималног начина одржавања веза са Србима на подручиjу од Ливана до Грахова и помоћи у постизању бољих општих услова живота;

– Рад на успостављању и развоjу партнерских односа са удружењима Срба Босне и Херцеговине у циљу дефинисања ширих акциjа спровођења програма од националног и животног интереса за српски народ.

Скуп, коме jе присуствовало 103 учесника из рeдова: чланова Удружења ОМЛ, расељени ливањски Срба, представници других удружења, представници медиjа и други, завршен jе у 16 часова.

Удружење Огњена Мариjа Ливањска

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: