Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Lipovcu sedam godina zatvora za zločine nad Srbima u Derventi

Damir Lipovac
Damir Lipovac

Sud BiH osudio je Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja srpskih civila na području Dervente.

Prema presudi, Lipovac je kao pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ u Derventi i komandant logora formiranog u osnovnoj školi u Poljarima, u prvoj polovini juna 1992. godine ubio dvojicu zatvorenika.

„Ušao je u logor i izveo Borisa Stjepanovića, te pucajući iz automatske puške ga usmrtio. Potom je iz logora izveo sve zatočenike i pokazujući im ubijenog, govorio da im je to opomena“, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić.

Lipovac je vatrenim oružjem usmrtio i Boru Markovića, kojeg je, naveo je Jukić, prethodno pretukao.

Vijeće je utvrdilo da je Lipovac u junu 1992. godine nečovječno postupao prema civilima zatočenim u logoru u Poljarima, koje je tukao kundacima i drugim predmetima, pržio cigaretama i užarenom žicom, te tjerao da pjevaju ustaške pjesme, prenosi Birn.

„Lipovac je, takođe, opljačkao zatočenike, kada je stavio ćebe na sredinu prostorije gdje su oni morali predati sav novac i druge dragocjene vrijednosti koje su imali“, rekao je sudija.

Vijeće je utvrdilo da je Lipovac sporazum o priznanju krivice koji je sklopio sa Tužilaštvom BiH potpisao dobrovoljno i sa sviješću o počinjenom krivičnom djelu, čime se odrekao prava na žalbu ili suđenje.

Govoreći o visini sankcije koja mu je izrečena, a u kojoj su cijenjeni i motiv, odgovornost, način izvršenja zločina, te njegove posljedice, sudija je rekao da smatra da je izrečena kazna od sedam godina zatvora srazmjerna težini učinjenog djela.

„Cijenjene su i olakšavajuće okolnosti, i to da je optuženi u potpunosti priznao krivicu i izrazio iskreno kajanje, te da je u vrijeme zločina bio mlad, odnosno da je imao 22 godine“, rekao je Jukić.

Prema riječima sudije, raspon kazne za zločin nad civilima prema Krivičnom zakonu SFRJ, po kojem je donesena presuda, je od pet do 15 godina.

U kaznu zatvora Lipovcu će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, od maja 2014. godine, kada je uhapšen u Holandiji. BiH je izručen u novembru 2015. godine.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Damir Lipovac izručen u BiH

Nekadašnji komandant logora priznao krivicu

Derventa: Logoraši čekaju izručenje „krvnika“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: