fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Linta: U Zagrebu nema političke volje da se kazne zločini nad Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je rekao da, nažalost, suve činjenice pokazuju da u Hrvatskoj apsolutno nema političke volje da se kazne počinioci i nalogodavci zločina, ne samo nad Srbima u vojnoj akciji „Bljesak“, nego i nad Srbima u drugim hrvatskim zločinačkim akcijama.

Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić) Foto: TANJUG
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)
Foto: TANJUG

Linta, koji je prisustvovao u Crkvi Svetog Marka parastosu povodom 21 godine od progona Srba u akciji „Bljesak“, rekao je da nisu kažnjeni ni počinioci zločina nad Srbima u akcijama Otkos, Maslenica, Miljevački plato, Medački džep i Oluja.

On je dodao da u Hrvatskoj nema političke volje ni da se kazne zločinci i nalogodavci zločina u nizu hrvatskih gradova, na prvom mjestu u Sisku, gdje je ubijeno više od 600 Srba, kao i na desetinama drugih mjesta, gdje je Hrvatska imala kontrolu od 1991 do 1995. godine.

Linta je izrazio žaljenje zbog činjenice da EU, ne vrši pritisak na Hrvatsku da poštuje preuzete obaveze iz ugovora o pristupanju sa EU krajem 2011. godine, a jedna od tih obaveza je da Hrvatska mora da procesuira sve zločince bez obziran na nacionalnu i vjersku pripadnost.

„Očigledno je da je Hrvatska ohrabrena takvim nečinjenjem i pasivnim odnosom evropskih institucija, tako da ne samo da ne kažnjava zločince, pripadnike hrvatske vojske i policije, nego u Hrvatskoj imamo na djelu otvoreni proces obnove ustaške ideologije, veliki broj proustaških incidenata, a ministri u Vladi Hrvatske otvoreno govore da je antifašizam floskula“, naveo je on.

Linta je ocijenio da zbog toga nije realno očekivati da Hrvatska u pogledu kažnjavanja ratnih zločina učini bilo kakav pomak.

On je istakao da je zbog toga izuzetno važno da Srbija ni po koju cijenu ne pristane na hrvatski uslov za nastavak evropskih integracija da ukine regionalnu nadležnost svojih sudova za ratne zločine, jer kažnjavanje ratnih zločinaca je civilizacijska obaveza.

„Polovina članica EU ima tu odredbu u svom zakonodavstvu i Srbija ima moralnu i civilizacijsku obavezu da progoni sve zločince bez obzira na nacionalnu i vjersku prpadnost“, rekao je Linta.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: