Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Orešković otvoreno poziva na kršenje prava nacionalnih manjina

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio izjavu mandatara za sastav hrvatske Vlade Tihomira Oreškovića „da još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru“.

Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)     Foto: TANJUG
Miodrag Linta     (Foto: Oksana Toskić) Foto: TANJUG

„Ovim Orešković otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji srpskoj nacionalnoj zajednici i drugim manjinama garantuje dvojezičnost“, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je istakao da Orešković ignoriše i obavezu koju je Hrvatska preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju EU, da će u punoj mjeri poštovati ustavne i zakonske odredbe koje omogućavaju očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba.

Linta podsjeća da je HDZ 2009. godine uveo ćirilicu u Vukovar, a da je tadašnja HDZ-ova Vlada uputila Hrvatskom saboru 2010. godine izvještaj o sprovođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u kojem su se pohvalili dvojezičnošću.

Kako je podsjetio, svi ministri u tadašnjoj Vladi Jadranke Kosor su glasali za izvještaj, uključujući sadašnjeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Linta ističe da je „jasno kao dan da je HDZ, iz taktičkih razloga, uveo tada dvojezičnost u Vukovar da bi Hrvatska što prije započela i završila pregovore o poglavlju 23 `Pravosuđe i ljudska prava` sa EU sredinom 2011. godine“.

„Nakon što je Hrvatska postala član EU 2013. godine, HDZ je okrenuo ploču i podržao razbijanje i skidanje dvojezičnih tabli i ukidanje ćirilice u Vukovaru s licemjernim obrazloženjem da tobože još nisu sazreli uslovi“, naveo je Linta.

Mandatar za sastav hrvatske Vlade Tihomir Orešković izjavio je za „Jutarnji list“ da „još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru jer su rane još svježe“.

Navodeći da Istra ima italijanski jezik, Orešković je istakao da država mora da štiti svoje manjine, te da će „u svoje vrijeme i ćirilica u Vukovar“.

Orešković je rekao da je kontaktirao potpredsjednika Srpske demokratske samostalne stranke Milorada Pupovca, sa kojim će se sastati ovih dana.

Gradsko vijeće Vukovara izglasalo je izmjene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Orešković: Još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru

Šta očekuje Srbe u Hrvatskoj nakon formiranja nove vlade

Istina o manastiru Krka

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: