Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Nismo prepreka dolasku pape

Beograd — Srbi proterani iz hrvatske nisu prepreka dolasku pape u Srbiju, poručuje predsednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta.

Linta: Nismo prepreka dolasku pape

On je izrazio žaljenje zbog izjave patrijarha Irineja u Karlovcu, da papa nije pozvan na centralnu proslavu povodom 1.700 godina od objavljivanja Milanskog edikta, u Nišu, zbog proteranih Srba, koji negativno gledaju na ulogu crkve oko toga.

„Proterani Srbi nisu bili smetnja dolasku pape u Srbiju i pogotovo ne potencijalna opasnost po njegovu bezbednost“, ističe Linta, dodajući da takva izjava patrijarha nema uporišta, ni u bližoj, ni u daljoj istoriji i da nanosi veliku štetu izbeglicama u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Patrijarh Irinej je još u dva navrata rekao da su izbeglice smetnja i potencijalna bezbednosna opasnost dolasku pape u Srbiju: u intervjuu za nemački dnevnik „Frankfurter algemajne cajtung” septembra 2013. godine i u intervjuu za Tanjug, jula 2012. godine, podsetio je Linta.

On dodaje da proterani Srbi žele samo da se kroz stalni dijalog sa Hrvatskom i BiH vrate njihova oteta imovinska, stečena, statusna i druga prava, da im se obezbedi sloboda kretanja, reši pitanje nestalih lica, stvore uslovi za održiv opstanak povratnika i poštuje nacionalni i kulturni identitet Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

„Pored toga, proterani Srbi, ali i velika većina građana Srbije, očekuju da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Jasenovac i osudi genocid koji je počinjen nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu“, naveo je Linta u saopštenju za javnost.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: