Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

LINTA: NEMA POLITIČKE ZLOUPOTREBE IZBJEGLICA

koalicija-izbjeglica.jpg

BEOGRAD, 16. MAJA /SRNA/ – Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta demantovao je tvrdnje jednog dijela izbjegličkih udruženja da je svoj položaj zloupotrijebio u političke svrhe dajući podršku Srpskoj naprednoj stranci /SNS/.

Linta je na današnjoj konferenciji za novinare u Medija centru naglasio da se 11 puta obraćao aktuelnoj vlasti od koje nikada nije dobio odgovor.

„Niko nam nije pružio podršku ni kada smo tražili da se osnuje Fond za izbegla i raseljena lica, niti su prihvatili naše zahteve o primeni Aneksa G bečke deklaracije o sukcesiji kojom se izbeglicama priznaje stanje imovine koju su imali 1990. godine“, tvrdi Linta.

Pošto aktuelni režim, kako je rekao, nije imao sluha za izbjegličke zahtjeve, Koalicija je u januaru ove godine potpisala Sporazum sa SNS-om, „jedinom strankom koja je prihvatila zahtev Koalicije da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o pravima građana bivše SFRJ“.

Linta je naglasio da je Koalicija tražila podršku od mnogih političkih frakcija, ali da je jedino zeleno svetlo stiglo iz SNS-a, poslije čega su, kako je istakao, „počeli napadi“.

„Optuživan sam da sam lopov, pa čak i hrvatski špijun. Ovim putem pozivam pravosudne organe da sve ove optužbe provere i, ako su tačne, odmah me uhapse“, poručio je Linta.

Linta je dodao da je dobio pisma podrške od 42 od ukupno 49 udruženja izbjeglica koja čine Koaliciju na čijem je čelu.

On je svoje „kritičare“ optužio da su u službi aktuelnog režima, da su među njima državni službenici i ljudi koji su od države dobijali novac za svoje projekte.

„Demokratska stranka potpisala je sporazum sa Udruženjem ratnih veterana i niko zbog toga nije pravio problem, ali je problem nastao kada smo mi potpisali sporazum sa SNS-om“, rekao je Linta.

On je naveo da su njegovi „kritičari“ – Rade Matijaš /Demokratska inicijativa za Knin/, Čedomir Marić /Udruženje porodica nestalih i poginulih lica u Hrvatskoj/ i Milojko Budimir /Udruženje Srba iz Hrvatske/, 2007. godine bili na listi Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ na hrvatskim izborima, što se, kako je rekao, takođe može protumačiti kao zloupotreba izbjeglica u političke svrhe.

Predstavnici Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske i bivši članovi Koalicije izbjegličkih udruženja saopštili su da udruženja Srba izbjeglih iz Hrvatske ne učestvuju u predizbornoj kampanji u Srbiji.

Oni su osudili predsjednika Koalicije izbjegličkih udruženja Miodraga Lintu, jer je u ime Koalicije potpisao sporazum sa Srpskom naprednom strankom /SNS/ i optužili ga da je tako instrumentalizovao izbjeglička udruženja i nanio im štetu.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: