Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Linta: Napad na sportiste ne iznenađuje u zemlji čiji je temelj ustaštvo

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da nedavni svirepi fizički napad na vaterpoliste “Crvene zvezde” u Splitu nije iznenađenje, ako se uzme u obzir nesporna činjenica da je današnja Hrvatska nastala na temeljima nacifašističke NDH.

Miodrag Linta Foto: TANJUG

Linta je ukazao da je Split jedan od mnogih gradova u Hrvatskoj gdje je tokom devedesetih godina prošlog vijeka izvršeno brutalno etničko čišćenje Srba i otimanje i uništavanje srpske imovine, kao i da su Srbi brutalno premlaćivani i mučeni na najrazličitije načine i dio njih ubijen u splitskom logoru “Lora”.

“`Lora` je od 1992. do 1997. godine bila logor smrti i kroz njega je golgotu prošlo preko 1.000 srpskih civila, vojnika i ratnih zarobljenika, a utvrđeno je da je najmanje 70 logoraša ubijeno. Srbi su stavljeni van zakona i nisu imali zaštitu jer je vlast Franje Tuđmana imala za cilj stvaranje etnički čiste hrvatske države bez Srba”, podsjetio je Linta.

On je naveo da se u nasilnom izbacivanju Srba iz njihovih stanova uz prijetnje smrću i prebijanja u Splitu posebno istakla takozvana Deveta bojna HOS-a koja je dobila ime Rafael Boban, po jednom od komandanta čuvene po zlu Crne legije u NDH i koja je osnovana 10. aprila 1991. godine – na dan osnivanja genocidne NDH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

“Pripadnici pomenute jedinice sebe su smatrali i smatraju se i sada ustašama. Grad Split je 2014. godine podigao spomenik pomenutoj ustaškoj jedinici. Svakog 10. aprila pripadnici Devete bojne HOS-a okupljaju se u crnim uniformama uz uzvikivanje ustaškog pozdrava `Za dom spremni` da obilježe osnivanje svoje jedinice”, naglasio je Linta.

On je naveo da tom “ustaškom derneku” iz godine u godinu prisustvuju izaslanici Ministarstva hrvatskih veterana, župan ili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik ili zamjenik gradonačelnika Splita, a da je to samo jedan u nizu dokaza da je ustaštvo temelj Hrvatske.

Trojica vaterpolista “Crvene zvezde” u subotu, 9. februara, na Rivi su napadnuta prvo verbalno, a zatim i fizički.

Policija je od petorice napadača uhapsila trojicu, a istražni sudija će odlučiti da li će suđenje za počinjena krivična djela iz mržnje čekati na slobodi ili u zatvoru na Bilicama.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: