Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

LEŠEVI SKRIVANI U MRTVAČNICI U KRUGU KOŠEVSKE BOLNICE

sarajevo

BANjALUKA,12. OKTOBRA /SRNA/ – Desetine leševa srpskih civila ubijenih za vrijeme rata u Sarajevu sve do pronalaska 2003. godine i pokopa na groblju u Visokom bili su skrivani u Mrtvačnici komunalnog preduzeća “Pokop”, koja se nalazi u krugu sarajevskog Kliničkog centra “Koševo” – piše “Pres”.
List, pozivajući se na dokumentovane zapise koje posjeduje, navodi da je mrtvačnica za vrijeme rata bila pretvorena u grobnicu za N.N. ubijene, za koje se dobro zna da su Srbi.
U istu mrtvačnicu prebačeno je na stotine likvidiranih srpskih civila, koji su u ratu nasumice sahranjivani po sarajevskim grobljima.
Slobodan Škrba iz Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske kaže da su u toj mrtvačnici deset godina ležali posmrtni ostaci žrtava iz logora “Sunce” na Dobrinji, iz zgrade ŽGP-a u Buća Potoku, iz Pofalića, Žuči i Benbaše.
Prema njegovim riječima, obdukcije su pokazala da su tijela ubijenih Srba više puta premještana prije nego što su dospjela u mrtvačnicu u koševskoj bolnici i da skoro nijedan leš nije bio cio.
Govoreći o “podvalama” bošnjačkog ratnog rukovodstva, Škrbić je naveo da su tijela bila evidentirana u mrtvačnici bolnice “Koševo”, a onda su bez znanja porodica koje su ih tražila bila sahranjivana na različitim mjestima, a bilo je slučajeva da su žrtve zločina u Sarajevu sahranjivane i u Zenici.
List navodi da je skrivanje srpskih leševa bilo pod zaštitom držve, o čemu svjedoče i unaprjeđenja sudija koja su odobravala prevoženje tijela do mrtvačnice, kojoj niko nije mogao da priđe jer je bila zakovana daskama.
“Pres” posjeduje i službenu zabilješku MUP-a Kantona Sarajevo iz juna 2003. u kojoj je opisano vještačenje posmrtnih ostataka više od 30 lica, koji su u zavežljajima i kartonskim kutijama skrivani u jednoj prostoriji mrtvačnice. Uz pomoć DNK analize utvrđeno je da je riječ o srpskim civilima koje su njihove porodice tražile još od 1992. i 1993. godine.

 

Izvor: srna

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: