Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Леонид Решетњиков: Мапа Балкана је привремена јер су границе вештачке

Датум објаве: недеља, 19 јула, 2015
Величина слова: A- A+

Леонид Решетњиков о утицаjима Москве и Вашингтона, позициjи Србиjе, судбини републике српске и Косова и метохиjе…

Леонид Решетњиков

Леонид Решетњиков            ФОТО: И. Маринковић

ПРИТИСАК Запада на Србиjу ће се повећавати и ми, заjедно са вама, треба да очекуjемо нека изненађења. Запад се неће смирити све док Срби буду показивали макар и мали елемент самосталности. Ако будете као Румуниjа, Бугарска или Албаниjа, смириће се. Поделиће Србиjу, што у суштини желе и са Русиjом, само што смо ми сувише велики да би у томе успели.

Ово, у разговору за “Новости” каже Леонид Решетњиков, директор Руског института за стратешка истраживања, процењуjући какав би могао бити одговор Запада на то што jе Београд уз помоћ Москве оборио резолуциjу о Сребреници у Савету безбедности Уjедињених нациjа.

Ако се пође од оне “да нема бесплатног ручка”, постоjи ли цена руског вета коjи jе Београд затражио и у чему се она огледа?

– Цене нема. За нас jе то било принципиjелно питање. Ми бранимо интересе српског народа до оне границе до коjе их српски народ и сам брани. Ако их не буде бранио, то нећемо радити ни ми. Знамо да Запад обично ниjе обjективан према Србиjи, а ниjе ни према Русиjи. Цена западне позициjе нам jе одлично позната. Њу диктира само jедно: постићи да Срби буду понижени, да буду принуђени да живе по западним правилима.

Са ваше тачке гледишта, српска власт jе под контролом Америке, док jе у Вашингтону почетком године “измерено” да руски утицаj у нашоj земљи расте…

– Несумњиво jе да су они коjи су на власти под америчким утицаjем. Види се да jе Србиjа принуђена да прихвата компромисе или да одступа. А истина jе и да jе више од 50 одсто српског народа традиционално ориjентисано ка Русиjи, и то Американци добро знаjу. Због тога jе њихов притисак тако велики. Срби су за Американце “непоуздани” због те своjе склоности. САД се неће надметати са Кином, већ са Русиjом коjа овде ниjе само потенциjална економска алатернатива, већ и духовна. Ако постоjи народ или држава коjа симпатише Русиjу, она мора бити понижена.

“ТУРСКИ ТОК” СМЕТА ли Москви то што Србиjа после пропасти “Јужног тока” преговара о алтернативним правцима за снабдевање гасом – из Азербеjџана или америчким са Крка?
– Не допада нам се много то што Србиjа гледа друга решења, али то jе њено право. Од “Турског тока” нисмо одустали. Цев ће се довести до грчке границе, а онда ћемо видети какве су економске и политичке прилике у Европи и на Балкану. Веома бисмо волели да гасовод прође кроз Македониjу и Србиjу. Наше jе да дамо своjу понуду, а на вама да одлучите.

Може ли Србиjа из диjалога са Приштином да исплива са картом за ЕУ воз, а да у том бриселском “рафтингу” не потопи сва права коjа полаже на КиМ?

– То jе немогуће. Запад jе донео чврсту одлуку, створио jе псеудодржаву и нема разлога да се од тога одступи, а све jе урађено да би се Србиjа ослабила. Ризикуjући да то прихвати, Србиjа би села у воз коjи jури у провалиjу. Уопште не разумем тежњу да се по сваку цену уђе у ЕУ, сада када jе она у дубокоj кризи. Ниjе грчка криза само њена, већ jе то велика криза ЕУ. Шта желе Македониjа или Србиjа говорећи да хоће у ЕУ? Да таj исти земљотрес буде сутра и код вас? Али, погрешних схватања има свуда. Неки људи су пропагандом доведени у ситуациjу да више нису у стању да мисле. Приближавањем ЕУ, коjа jе у кризи, огромна већина народа не може да добиjе ништа, а неке повластице можда ће имати део елите. Питање jе одговорности просвећених људи у свакоj нациjи да на то укажу.

Хоће ли савезници Косова раскрчити и његов улаз у УН?

– Гледаће да то учине на сваки начин. Покушаће да “купе” позициjу Србиjе. Да се то некако прихвати уз обећање за улазак у ЕУ. Дакле, све зависи од Србиjе. Ако то прихвати, онда ни Русиjа не може да се противи.

Када би Савет безбедности сада одлучивао о чланству Косова у УН, да ли би Русиjа уложила вето уколико Србиjа то од ње не би затражила?

– Не би. Све зависи од Србиjе.

Због чега границе Балкана не видите као дефинитивне?

– Иако бисмо сви желели стабилност, оне су привремене jер су вештачки наметнуте споља, на штету српског народа. Он jе подељен, слично као и руски. Изван Русиjе живи 25 милиона Руса и око тога се и води сукоб у Украjини пошто су и тамо границе вештачке. Такве могу постоjати неко време, jер не можете вештачки поделити jедан народ. Немачки народ jе био подељен, и шта год ми о томе мислили, на краjу jе успео да се уjедини. Исто тако и српски народ, или било коjи човек коме вежете руке, тежи да се одвеже и ослободи. То ниjе процес коjи се завршава за годину или десет, али ће се неизбежно завршити.

Леонид Решетњиков

Како, дипломатским путем?

– То jе наjпожељниjе, али како ће стварно бити, нико не може да каже. Ко jе пре три године могао рећи да ће бити оваквих догађаjа у Донбасу? Борба за уjедињење нациjе и за самосталност често не бива мирна. Али деси се и мирно, као у немачком случаjу.

Коjа jе судбина Републике Српске?

– Пре недељу дана одликован сам jедним од наjвиших одликовања РС – Орденом Његоша и у име одликованих Руса рекао сам тада да представљамо патриотске снаге Русиjе и да ћемо учинити све да заштитимо права и могућност независног развоjа РС. Али, пре свега, много зависи од народа РС. Ако они буду чврсто бранили своjу позициjу, никакве Америке и Немачке то неће моћи да сломе.

Сви се они надаjу да ће притиском уплашити своjе противнике, а када наиђу на чврст отпор, повлаче се. Треба се сетити цара Лазара и не треба имати страх. Бог од нас не тражи победе, већ храброст. Он одлучуjе ко ће да победи. Цара Лазара jе прославио подвиг. Не то што jе победио или изгубио у бици, већ jе Господ од њега захтевао да живот да за своj народ. А ми смо данас навикли на удобност и хтели бисмо да победимо и лепо живимо. Не може то увек.

Неки би ове ваше речи назвали враћањем у прошлост, а имаjу и призвук неизбежности поновних сукоба. Шта jе са другим путем – међународним конференциjама, преговорима..?

– Таj пут jе обавезан, али проблем jе што друга страна њему не приступа искрено. То видимо последњих децениjа. Дођу на преговоре, потпишу неки споразум, а онда наставе по своме. Босна jе на jедноj мировноj конференциjи створена као чудна, богаљ-држава са уграђеном мином у сопствено постоjање и сукоб може да се деси поново.

Колико озбиљно треба схватити претње исламских терориста Балкану, стигле су и видео-поруком…

– То jесте реална претња. Екстремне исламисте, а пре свега Исламску државу, наш Институт посматра као продукт сила у САД коjи jе створен за ратовање против Сириjе, али jе измакао контроли. Како Исламска држава има друге приоритете тамо где ратуjе, и Србиjа им у овом часу ниjе толико битна, мора бити да их jе неко усмерио и рекао им: упутите тамо неку претњу, jер нам то одговара.

У истом снимку запрећено jе и америчком председнику Обами…

– Њему jе лако, он jе далеко. Претње Обами и Америци нису тако озбиљне.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

ЗАПАД НАС НЕЋЕ ПОБЕДИТИ: Православна цивилизациjа jе

ЦИЉ ЗАПАДА ДА “УШИ И ПЕРЧИН” СРБИЈЕ НЕ ШТРЧЕ

РАЗОРУЖАВАЊЕ СРБИЈЕ – Jadovno 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top