fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Legende obaveštajne u kraljevstvu Nikole Tesle

milan_tresnjic

U pripremi je drugo izdanje knjige „Legende obaveštajne“, autora Milana Trešnjića. Prvo izdanje, koje je štampano 1975. godine u tiražu 3000 primjeraka, rasprodano je za kratko vrijeme, pa se danas može naći samo u ponekom komisionu ili u privatnom posjedu.

Izdavačka kuća „Književne novine“, u biblioteci Dokumenti, štampala mu je 1991. godine knjigu „Od Tuđmana do Broza“. Milan Trešnjić sada se javlja sa knjigom mašte i stvarnosti, pod naslovom „Legende obaveštajne“, u stvari „priče obaveštajne“, to jest priče špijunskog karaktera.

Ma koliko da se Trešnjić odlučio na jedan sasvim nov način pisanja i kazivanja, miješajući maštu i stvarnost, treba reći da su legende fantazmagorične, u stvarnosti alegorične. Sam će čitalac brzo zapaziti da legenda o „Teslinim božanstvenim orguljama“, kao i o „Rečnoj flotili Nikole Tesle“ ima skrivenu tajnu metu, da u javnost današnjice vrati ne samo temu o samom geniju iz Like, već i namjeru da se zabašure zla i zločini jednog naroda, pričinjena drugom, jedna vjera drugoj, iako su obe hrišćanske, a narodi slovenski, indoevropskog porekla…

Dio knjige, pretežan, koji slika stvarnost, kazuje čitaocu današnjice kako je autor Trešnjić vidio, doživio i nadživio periode Partizanske, pa Titove Jugoslavije… i kako je kao Titov obavještajac, oznaš i udbaš, pa diplomata zadržao u svom pamćenju vrijeme i događaje u njemu.

Trešnjić, konačno, otkriva savremenom čitaocu i našoj javnosti, neke izuzetne čuvane tajne iz politike i vladavine Tita i njegovih epigola…

Trešnjić će, kao iskusni stručnjak za obavještajne, odnosno špijunske poslove, objasniti, kakav je tu bio velemajstor Josip Broz i kako se stepenicama provokatora i denuncijanta popeo na vrh KPJ, preko leševa svojih prethodnika.

Trešnjić će objasniti da je Broz idejni tvorac rezolucije Infobiroa protiv njega i njegove KPJ, sve u cilju da se javno i žestoko posvađa sa Staljinom i komunističkim partijama u cijelom svijetu…

Čitajući „Legende obaveštajne“, čitalac će se  upoznati i sa Trešnjićevim diplomatsko – konzularnim špijunskim djelovanjem u Njemačkoj.

Knjiga je zaista puna „iznenađenja“, ali i podataka o mnogo čemu, o narodima, politikama, filozofijama i religijama…

Trešnjić, konačno, ubedljivo piše i ko je Josip Broz!

Biografija:
Milan Trešnjić rođen je 1924. godine u Divoselu, Gospić. Do sada je pored niza stručnih publikacija, priča, feljtona, crtica, objavio i slijedeće knjige: Naličje elipse (1962),  Legende obaveštajne (1964), Špijunski poker (1988) i  Vreme razlaza (1989).
Bio je saradnik opće jugoslavenske enciklopedije. Živi i radi u Beogradu, gde se pored publicističkog posla bavi prevođenjem stručnih i naučnih tekstova kao član istoimenog udruženja Srbije.

Nevenko Vlaisavljević

Vezane vijesti:
SLUČAJ NIKOLE RIBARA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: