Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

LEGENDA SE OBISTINILA!

Datum objave: utorak, 6 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+

Na lokaciji Crkvine, određenoj za gradnju nove crkve, pronađeni su ostaci srednjovjekovnog hrama koji su porušili turski osvajači.

Srebrenica - crkva - reportaža1

Na lokalitetu Crkvine kod Srebrenice pronađeni ostaci porušene crkve

Priredio: Miro PEJIĆ

Legenda se pokazala kao tačna – na lokalitetu Crkvine u srebreničkoj opštini iskopani su temelji srednjovjekovne pravoslavne crkve koju su srušili turski osvajači.

Mještani sela Orahovica i članovi “Svetosavske omladinske zajednice” iz Srebrenice potpuno su očistili teren, odnosno otkrili zidine srednjovjekovne pravoslavne crkve na brdu Borovac, desetak kilometara jugozapadno od središta opštine.

Uslijedila je i prva liturgija, kojoj je prisustvovao veći broj vjernika.

“Srednjovjekovna crkva, stara više od 550 godina, tu je stajala i prije turske okupacije, kada je porušena.

To potvrđuje podna podloga od cigle koja nije korištena u doba turske vladavine na ovim prostorima”, pojašnjava Srni mjesni paroh protojerej Aleksandar Mlađenović.

Na otkrivenim zidinama pronađena su četiri ljudska skeleta – riječ je o osobama koje su tu sahranjene nakon rušenja crkve. Na skeletima su bili austrijski novčići, a otkriveni su i neki metalni predmeti.

“Te osobe sahranjene su po pravoslavnom običaju, okrenuti pravcem istok – zapad i sa prekrštenim rukama na prsima”, navodi Mlađenović.

Apsida je potpuno očišćena, a otkrivene zidine nekadašnje crkve imaju spoljašnje dimenzije – 13 sa sedam metara.

Mještani su baš na ovom lokalitetu željeli da grade crkvu i 28. septembra prošle godine tu je osvještan podignuti krst.

Kada je započeto kopanje i pripremanje lokacije za izgradnju crkve i otkrivene zidine nekadašnje crkve, ustanovljeno je da je krst podignut pola metra od sredine oltarskog zida na njegovoj spoljašnjoj strani.

Odlučeno je da tu i ostane do izgradnje hrama jer je ovo arheološko otkriće još više učvrstilo volju vjernika ovog i susjednih srpskih sela da se na Crkvištu iznad Orahovice ponovo podigne crkva.

Tako se obistinila legenda o postojanju hrama na Borovcu. Sada arheolozi treba da utvrde iz kog je vijeka crkva porušena u doba turske vladavine i da ocijene vrijednost i značaj otkrivenih arhefakata.

Protojerej Mlađenović ističe da su ostaci crkve pronađeni prije petnaestak dana prilikom uređenja ovog lokaliteta i da je o tome informisan tim arheologa koji trenutno radi na istraživanju i konzervaciji arheološkog nalazišta “Rimski municipium” u Skelanima.

“Pokazalo se da ovaj lokalitet nije slučajno nazivan Crkvište. Mnogo lokacija u BiH nose takve nazive jer su u narodu ostala sjećanja da su se na tim mjestima nekada nalazile crkve koje su porobljivači i okupatori rušili”, kaže Mlađenović.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

SUTRA OSVEŠTANjE TEMELjA I ZVONA CRKVE U DUGOM POLjU

PONOVO PRIJETNjE OSOBLjU I IMOVINI MANASTIRA KARNO

Otvorena izložba ”Moje Jadovno” u Srebrenici – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top