Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

LEGENDA SE OBISTINILA!

Datum objave: utorak, 6 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+

Na lokaciji Crkvine, određenoj za gradnju nove crkve, pronađeni su ostaci srednjovjekovnog hrama koji su porušili turski osvajači.

Srebrenica - crkva - reportaža1

Na lokalitetu Crkvine kod Srebrenice pronađeni ostaci porušene crkve

Priredio: Miro PEJIĆ

Legenda se pokazala kao tačna – na lokalitetu Crkvine u srebreničkoj opštini iskopani su temelji srednjovjekovne pravoslavne crkve koju su srušili turski osvajači.

Mještani sela Orahovica i članovi “Svetosavske omladinske zajednice” iz Srebrenice potpuno su očistili teren, odnosno otkrili zidine srednjovjekovne pravoslavne crkve na brdu Borovac, desetak kilometara jugozapadno od središta opštine.

Uslijedila je i prva liturgija, kojoj je prisustvovao veći broj vjernika.

“Srednjovjekovna crkva, stara više od 550 godina, tu je stajala i prije turske okupacije, kada je porušena.

To potvrđuje podna podloga od cigle koja nije korištena u doba turske vladavine na ovim prostorima”, pojašnjava Srni mjesni paroh protojerej Aleksandar Mlađenović.

Na otkrivenim zidinama pronađena su četiri ljudska skeleta – riječ je o osobama koje su tu sahranjene nakon rušenja crkve. Na skeletima su bili austrijski novčići, a otkriveni su i neki metalni predmeti.

“Te osobe sahranjene su po pravoslavnom običaju, okrenuti pravcem istok – zapad i sa prekrštenim rukama na prsima”, navodi Mlađenović.

Apsida je potpuno očišćena, a otkrivene zidine nekadašnje crkve imaju spoljašnje dimenzije – 13 sa sedam metara.

Mještani su baš na ovom lokalitetu željeli da grade crkvu i 28. septembra prošle godine tu je osvještan podignuti krst.

Kada je započeto kopanje i pripremanje lokacije za izgradnju crkve i otkrivene zidine nekadašnje crkve, ustanovljeno je da je krst podignut pola metra od sredine oltarskog zida na njegovoj spoljašnjoj strani.

Odlučeno je da tu i ostane do izgradnje hrama jer je ovo arheološko otkriće još više učvrstilo volju vjernika ovog i susjednih srpskih sela da se na Crkvištu iznad Orahovice ponovo podigne crkva.

Tako se obistinila legenda o postojanju hrama na Borovcu. Sada arheolozi treba da utvrde iz kog je vijeka crkva porušena u doba turske vladavine i da ocijene vrijednost i značaj otkrivenih arhefakata.

Protojerej Mlađenović ističe da su ostaci crkve pronađeni prije petnaestak dana prilikom uređenja ovog lokaliteta i da je o tome informisan tim arheologa koji trenutno radi na istraživanju i konzervaciji arheološkog nalazišta “Rimski municipium” u Skelanima.

“Pokazalo se da ovaj lokalitet nije slučajno nazivan Crkvište. Mnogo lokacija u BiH nose takve nazive jer su u narodu ostala sjećanja da su se na tim mjestima nekada nalazile crkve koje su porobljivači i okupatori rušili”, kaže Mlađenović.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

SUTRA OSVEŠTANjE TEMELjA I ZVONA CRKVE U DUGOM POLjU

PONOVO PRIJETNjE OSOBLjU I IMOVINI MANASTIRA KARNO

Otvorena izložba ”Moje Jadovno” u Srebrenici – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top