Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Lavrov: Zapad će i dalje kriti svoje zločine tokom NATO agresije na SRJ

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da će Zapad nastaviti da krije zločine svojih predstavnika tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, ali i ističe da će se, nakon rezultata istrage Srbije o posljedicama bombardovanja osiromašenim uranijumom, vidjeti šta se može uraditi da zločini ne bi ostali nekažnjeni.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Lavrov je, povodom 20 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, rekao da zapadne zemlje kriju zločine svojih predstavnika tokom te vojne operacije Alijanse.

„Mislim da će Zapad nastaviti da radi sve da se to ne dogodi“, izjavio je Lavrov za rusku NTV, komentarišući mogućnost međunarodne istrage o odnosu predstavnika NATO-a u vezi sa činjenicama pogibija nedužnih civila, napadima na civilne objekte i korištenjem municije sa uranijumom prilikom bombardovanja SR Jugosalavije.

Kada je riječ o upotrebi zabranjene municije, Lavrov navodi da Srbi sami sprovode istragu, te da će se, zavisno od rezultata, vidjeti šta se može uraditi da zločini ne bi ostali nekažnjeni.

„Agresija NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine bila je povezana sa željom Alijanse da se približi ruskim granicama, što je dalji razvoj događaja i potvrdio“, napomenuo je Lavrov.

On je u intervjuu za film „Zaokret nad Atlantikom“ za rusku NTV rekao da je Rusija 1999. godine činila sve što je bilo u njenoj moći da zaustavi katastrofu.

„Mi smo imali tamo kontingent naših padobranaca koji je upućen na osnovu odluke ruskog rukovodstva, a ne u okviru neke velike međunarodne mirovne misije. Odlično se sjećam kako su zapadni predstavnici smislili kako da preuzmu kontrolu nad aerodromom Slatina“, naveo je Lavrov.

Komentarišući rad Specijalnog suda za istraživanje zločina terorističke OVK, koja se, prema izvještaju švajcarskog parlamentarca Dika Martija bavila i trgovinom ljudskim organima, Lavrov je rekao da sumnja da se tamo istraga odvija na bilo kakav razuman način i smatra da će Zapad prikrivati tragove.

Govoreći o incidentu tokom bombardovanja kada je NATO 7. maja 1999. godine pogodio Ambasadu Kine u Beogradu, Lavrov je rekao da nije do kraja uvjeren da je taj napad bio slučajan.

„Mislim da je to, ipak, bila neka slučajnost, ali nisam potpuno uvjeren“, naveo je on.

On je naglasio da je Rusija aktivno istupala protiv scenarija sile, ali da se Zapad već nije mogao zaustaviti, te da od tada Amerikanci pokušavaju da izmijene međunarodno pravo nekim pravilima koje su sami uspostavili.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: