Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kusturica: Sve okrenuto naopačke – nudu rijaliti umjesto tradicije

Film o Jasenovcu kasni mnogo decenija zbog našeg nemara prema svojoj tragediji. Imamo mi stratišta mnogo, a zbog podaništva prema politici izbjegavali smo da napravimo filmove o našim suštinskim i mitskim mjestima, kazao je Kusturica.

Emir Kusturica

Moje bilješke imaju intenzitet ličnog, kao što sve u umjetnosti mora da bude subjektivno, a kada postane objektivno, onda je to rijaliti. Zato ne gledam televiziju, gledam „Jutjub“ jer tamo se vidi sve što meni treba, a sve što mi ne treba to se vrti 24 sata.

Ovim riječima slavni filmski reditelj Emir Kusturica je u utorak veče, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, objasnio brojnim poštovaocima svoju potrebu da poslije knjiga „Smrt je neprovjerena glasina“ i „Sto jada“ napiše i treću, naslovljenu „Šta mi ovo treba“.

U prepunoj sali „Pera Dobrinović“ najstarijeg nacionalnog teatra, Kusturica je kazao da ova knjiga ima smisla, jer se bavi živim ljudima i nečim što je bilo, i izrazio nadu da će onima koji dođu za 50 godina, s njom biti neke stvari jasnije. Jer, kako reče, sve je u ovom vremenu okrenuto naopačke. Mi se već 25 godina borimo da izvedemo dokaz da nijesmo samo mi krivi za taj rat, nego da je nastao kao posledica nečega.

– U mojoj knjizi je zabilježeno da je Džordž Buš Stariji rekao da nijedna zemlja iz bivše SFRJ neće moći da uspostavi odnose sa SAD dok ne izađe iz Jugoslavije i da ne može biti da je Slobodan Milošević kriv za njen raspad, nego je nju rastavio onaj ko ju je sastavio, naveo je proslavljeni reditelj i dodao da je problem tih Jugoslavija bio u tome, što su, kako bi naš narod rekao, sklapane „ozgo“ a ne „ozdo“.

Prekidan aplauzima, Kusturica je rekao i da rijaliti nije smislio Srbin, ali je faza istorije u koju je svijet ušao, na lomu između dva vijeka, dovela rijaliti koji nije samo ta emisija koja se zove „Farma“, nego je to čitav niz emisija koje stvaraju privid da je sve kako treba i da ne treba da se pitamo – šta mi je ovo trebalo?

– Taj sistem proizvodi novi vrednosni sistem koji prijeti da nam ubije srce i ono što je naša tradicija, kazao je slavni reditelj.

Kusturica je rekao da bi voleo da snimi film o Jasenovcu, te da čeka da vidi kako će se okolnosti dalje na tu temu poklopiti.

Ideju o ovakvom filmu koji bi režirao naš reditelj, iznio je nedavno izraelski istoričar i istraživač genocida u Drugom svjetskom ratu Gideon Grajf.

– Znam da su se mnogi toj ideji obradovali, ali možete misliti koliko su se ražalostili ovi koji vjeruju da oni treba da uzmu pare i naprave neki drugi film, rekao je reditelj.

– Film o Jasenovcu kasni mnogo decenija zbog našeg nemara prema svojoj tragediji. Imamo mi stratišta mnogo, a zbog podaništva prema politici izbjegavali smo da napravimo filmove o našim suštinskim i mitskim mjestima, kazao je Kusturica.

Izvor:IN4S

Vezane vijesti:

„NOVOSTI“: KUSTURICA SNIMA FILM O JASENOVCU?

Šta nedostaje za igrani film o Jasenovcu?

Tihomir Stanić: Nismo zreli za film o Jasenovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: