fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kusturica: Neophodan osećaj za naciju

Reditelj Emir Kusturica održao predavanje u Ženevi o kulturnim identitetima

Foto Tanjug
Foto Tanjug

Reditelj Emir Kusturica održao je predavanje na prestižnom Institutu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi, na temu „Multikulturalizam danas – da li zaista postoji“.

Osvrnuvši se na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti u regionu, Kusturica je govorio o pojmu kulturnog identiteta, koji u ovim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti.

Slavni umetnik izneo je stav da bez očuvanja nacionalnog identiteta i poštovanja tradicije jedna nacija ne može da ima budućnost, te istakao da „osećaj za naciju i nacionalizam nisu isto“.

– Uvek bih pažljivo pravio razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma – naglasio je Kusturica. – Osećaj za naciju je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas.

Na pitanje iz publike – da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, reditelj je odvratio da Sarajevo nažalost to više nije „zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica, koje sada žive odvojeno jedna od druge“.

– To je slučaj i s mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije s Beogradom, gde možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dalje ideja multikulturalizma živa – naveo je Kusturica, koji je tokom predavanja više puta citirao nobelovca Ivu Andrića.

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je „globalizam bio šansa“, ali „globalizam koji nije isto što i kolonizacija“.

O FILMU I MUZICI

Predavanje Emira Kusturice je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Kusturica je prisustvovao projekciji svog filma „Super 8 priče“ u „Kući umetnosti Gritli“, gde je pred punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom.

Autor: M. N. M.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Emir Kusturica: Ako krenu rakete nestaće ljudi u paklenoj …

Velike promjene politike na Balkanu vodile bi u krvoproliće …

Jedan dan u životu Herte Miler | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: