Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kustos u Spomen-području Jasenovac izjednačila ustaške žrtve i njihove dželate

Kustos u Spomen-području Jasenovac Andriana Benčić izjednačila je nevine žrtve ustaškog logora Jasenovac sa ustašama ubijenim u Blajburgu.

Jasenovac (foto: Sputnik/ Nenad Zorić)

U analizi u novom broju hrvatskog stručnog časopisa „Polemos“, Benčićeva tvrdi da je „konfliktno ratno nasljeđe Jasenovca bazirano na politici selektivnog sjećanja jugoslovenskog režima, koja je isticala Jasenovac, a prećutkivala masovne zločine poput Blajburga i Križnog puta“.

Ona navodi da je to nasljeđe rezultovalo „manipulacijom brojem žrtava Jasenovca i dio je `ratova sjećanja` na jugoistoku Evrope koji traju od Drugog svjetskog rata“.

„U tom pristupu, koji je dominantan u jugoistočnoj Evropi, potpuno je izostavljen spomen na civilne žrtve međuetničkog nasilja, među kojima su bile mnoge žrtve ustaškog krvoprolića, koje su prenaglašene, i partizanskog krvoprolića, koje su prećutane“, ocijenila je Benčićeva.

Ona tvrdi da nakon raspada SFRJ u Hrvatskoj nije došlo do procesa suočavanja sa prošlošću, već je uslijedio „novi agresorski rat, sa čijom su ratnom propagandom ponovo prizvani u sjećanje dugo vremena utišavani narativi iz prošlosti“.

„Tako, umjesto da postane mjesto mira i mogućeg pomirenja, Jasenovac ostaje najizraženiji simbol konfliktnog nasljeđa Drugog svjetskog rata i poslijeratnog perioda“, navela je Benčićeva.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Moj put kroz Jasenovac

Skandal na Hrvatskoj televiziji : Voditeljka drži sliku na kojoj ispod Vučića i Pupovca piše „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“(FOTO)

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: