Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KRST NA ZLATIŠTU BIĆE PODIGNUT

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/trebevic_planina_krst.jpg

TREBINjE, 16. AVGUSTA /SRNA/ – Na Zlatištu iznad Sarajeva biće podignut spomen-krst kao znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, odlučeno je danas u Trebinju na sjednici Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske.

Predsjednik Saveza Branislav Dukić rekao je da niko nema pravo da zabrani da 6.600 imena bude upisano da su ti ljudi stradali u Sarajevu, kao što niko nema pravo da poriče da je u tom gradu bilo 126 logora, gdje 5.000 stradalnika nikada nije dočekalo slobodu.

„Krst će biti podignut“, poručio je Dukić sa sjednice Predsjedništva u Trebinju.

Prema njegovim riječima, inicijativu srpskih logoraša podržao je zamjenik predsjedavajućeg u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac i već je našao sponzore za finansiranje spomen-obilježja.

Košarac je u obraćanju članovima Predsjedništva istakao je da je podizanje spomen-krsta na Zlatištu samo prva faza budućeg spomen-kompleksa na tom mjestu, u okviru kojeg će biti crkva i spomen-park posvećeni sarajevskim stradalnicima.

„Znam da će u političkom Sarajevu biti mnogo vike zbog ovoga. Ne radimo ovo radi prkosa drugim narodima, već da sačuvamo uspomenu na naše žrtve, a to nam pravo niko ne može uskratiti“, rekao je Košarac, koji je bio gost sjednice Predsjedništva republičkog Saveza logoraša.

On je dodao da inicijatore ne zabrinjava ni negodovanja Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

„OHR nam ne može zabraniti volju, patriotizam i ljubav prema Republici, kao ni potrebu da ovim spomenikom odamo poštu nevino stradalim
sarajevskim Srbima. OHR može da priča šta god hoće, ali nigdje ne piše da je to obavezujuće za Savez logoraša“, kaže Košarac.

Uoči sjednice delegacija Saveza logoraša položila je cvijeće u spomen-sobu poginulih boraca trebinjske brigade, a posjetili su gradilište porodične kući Borislava Hamovića u Volujcu, koja se gradi zahvaljući humanitarnoj akciji Udruženje logoraša regije Trebinje i Saveza logoraša.

Nakon prve faze građevinskih radova, dogovoren je nastavak aktivnosti koji će omogućiti da kuća do oktobra bude useljiva, ali i da se do nove
godine obezbijedi jedno radno mjesto za člana ove porodice, koja je u teškoj socijalnoj situaciji.

Logoraš, invalid rata i borac prve kategorije Borislav Hamović, koji živi sa bolesnom suprugom i dvije nezaposlene kćerke, kaže da će dan useljenja u kuću slaviti kao treći rođendan.

„Već slavim jedan – kad sam se rodio i drugi – na dan razmjene i izlaska iz logora smrti `Lora` u Splitu. Ovo će biti treći – kad mi je riješen
krov nad glavom, na koji kao podstanar čekam već 27 godina“, rekao je Hamović.

On je zahvalio Udruženju, Savezu logoraša i Košarcu na pokretanju humanitarne akcije, kao i brojnim ljudima dobre volje i privrednim subjektima koji su pomogli.

Uoči sjednice promovisana je i monografija „Godine svjedočenja“, koju je ove godine objavilo Udruženje logoraša regije Trebinje.

Predsjednik Udruženja Vukan Kovač rekao je da je knjiga svjedočenja hercegovačkih stradalnika po logorima Hrvatske i BiH nastala poslije
deset godina vrijednog sakupljanja dokumentacije.

On je dodao da je značajan dio te dokumentacija već predstavljen sudovima za ratne zločine, gdje su logoraši bili pozivani kao svjedoci.

Za podršku aktivnostima udruženja logoraša ove regije, Savez logoraša Republike Srpske posebnu plaketu uručio je gradonačelniku Trebinja Slavku Vučureviću.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

SLUŽEN PARASTOS ZA UBIJENE SRPSKE CIVILE I BORCE

MARŠ ODBRANE: VOJKOVIĆI – ILINjAČA

OPTUŽNICA PROTIV TROJICE ZA ZLOČIN NAD SRBIMA U TRNOVU

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: