Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

KRST NA MORINAMA: Vječni pomen na hercegovačkog junaka Pera Tunguza

Datum objave: nedelja, 13 septembra, 2015
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

Nakon tri godine obnovljen spomenik Peru Tunguzu na brdu Jakomir na Morinama

Spomenik Peru Tunguzu, brdo Jakomir, Morine, 2015.god.

Spomenik Peru Tunguzu, brdo Jakomir,
Morine, 2015.god.

„Pero Tunguz slavni i čuveni harambaša iz ustanka “Nevesinjska puška“, zapisan u istoriji, a od nas Nevesinjaca poprilično zaboravljen i zapostavljen. Evo danas, sa ovoga mjesta, u ime Boračke organizacije pokrećem inicijativu za hitnom restauracijom spomenika koji je u jako lošem stanju. Nadam se da će ova inicijativa naići na dobar odziv i da će se brzo realizovati. O kakvom je borcu i patrioti riječ navešću samo podatak da je pored mnoštva junaštva kao dobrovoljac, iako je imao preko sedamdeset godina otišao u Prvi svjetski rat, preživio golgotu povlačenja srpske vojske preko Albanije, učestvovao u bici na Solunskom frontu i poslije toga jedno vrijeme živio u Nikšiću!“, nakon ovih riječi Vojina Gušića , predsjednika Boračke organizacije istočne Hercegovine, i polaganja cvijeća na spomenik delegacije Boračke organizacije, počelo je da se „odmotava klupko“ za obnovu spomenika slavnog harambaše hercegovačkog.

2012.god. Delegacija Boračke organizacije Nevesinje pale svijeće kod spomenika, (s lijeva na desno) Zoran Lojpur, Milan Šiljegović i Vojin Gušić

2012.god. Delegacija Boračke organizacije Nevesinje pale svijeće kod spomenika, (s lijeva na desno) Zoran Lojpur, Milan Šiljegović i Vojin Gušić

Objava teksta o inicijativi za obnovu spomenika Milana Šiljegovića, dovela je godinu dana nakon toga, praunuku Pera Tunguza, g-đu Natašu Gligorić na proslavu godišnjice Nevesinjske puške i obilazak Nevesinja, kada je izrazila veliko zadovoljstvo i zahvalnost Vojinu Gušiću i Boračkoj organizaciji na pokretanju inicijative za očuvanje lika i djela njenog pradjeda Pera Tunguza.

2012.god. Delegacija Boračke organizacije Nevesinje polaže cvijeće na spomenik, (s lijeva na desno) Zoran Lojpur, Momo Buha i Vojin Gušić

2012.god. Delegacija Boračke organizacije Nevesinje polaže cvijeće na spomenik, (s lijeva na desno) Zoran Lojpur, Momo Buha i Vojin Gušić

Tri godine nakon toga, u ljeto 2015.god, kada slučajni prolaznik, turista, planinar, stočar… prelazeći preko čuvenih Morina- Hercegovalkog Tibeta, ugleda brdo Jakomir, nemoguće je, a da ga ne privuče prizor koji nosi dosta simbolike i na tren oduzme dah- KRST NA VRH BRDA.

Brdo Jakomir, Morine, 2015.god.

Brdo Jakomir, Morine, 2015.god.


Ukoliko nije upućen u postojanje spomenika čuvenom harambaši ra doznalost i prizor daju snagu svakome od njih da se popne na sami vrh do spomenika, koji je obnovljen zajedničkim snagama potomaka, Boračke organizacije i opštine Nevesinje.

Krst na spomeniku Peru Tunguzu, Jakomir, Morine, 2015.god.

Krst na spomeniku Peru Tunguzu, Jakomir, Morine, 2015.god.


– Iako je u neuporedivo boljem stanju , nego ranije, obnova spomenika još nije završena. Planirano je da se postolje završi do kraja i da se obloži kamenim pločama– rekao je za za Slobodnu Hercegovinu Vojin Gušić, ispred Boračke organizacije opštine Nevesinje, koja njeguje, pored ostalog, i tradiciju oslobodilačkih ratova srpskog naroda.
Ostaje nam da pričekamo završetak radova, a do tada… da se zaputimo na Morine, jer je Krst uvijek bio zvijezda vodilja svim junacima Hercegovine, i cijelom našem narodu.

Tekst i fotografije: Jovana Duka / Milan Šiljegović

 

Izvor: Slobodna Hercegovina

 

Vezane vijesti:

Pilot Polan ponovo među Srbima

Sjećanje na podvig italijanske mornarice: Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča

Cerska bitka

Podvizi i stradanja braće Nikolić

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top