fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Krst i mač“ u čast popa Radojice Perišića

U Foči je održano guslarsko veče „Krst i mač“ posvećeno popu Radojici Perišiću iz Gacka koji je 1941. godine vodio hercegovački ustanak protiv fašizma.

U Foči je održano guslarsko veče "Krst i mač" posvećeno popu Radojici Perišiću iz Gacka koji je 1941. godine vodio hercegovački ustanak protiv fašizma.
„Krst i mač“ u čast popa Radojice Perišića
Foto: SRNA

Na koncertu u Gradskom pozorištu sinoć je nastupilo 18 guslara i dvojničara iz Crne Gore i Republike Srpske, odnosno iz Nikšića, Plužina, Trebinja, Gacka, Foče i Istočnog Sarajeva.

Narodni guslar Slavko Goranović nazvao je koncert „istorijskim druženjem uz strune gusala“, čiji je cilj da se ne prepuste zaboravu vitezovi poput Perišića.

„Riječ je o čovjeku koji je u mantiji, nakon velikog srpskog stradanja u Koritima od ustaša, podigao ustanak 6. juna 1941. godine. Kao svešteno lice pokrenuo je narod i poveo ga za sobom. Da njega nije bilo, pitanje je koliko bi još bilo korićkih jama“, rekao je Goranović novinarima.

On je istakao da se ni danas ne zna gdje je Perišić sahranjen, ali da se pretpostavlja da je poginuo u Lijevče polju 1945. godine.

Književnik iz Podgorice Perivoje Popović izjavio je da nije potreban poseban povod za okupljanje braće iz Crne Gore i Hercegovine.

„Povod je krv koja nas povezuje, plemenitost i istorija koje nas povezuju. Suštinu našeg bića i našeg trajanja i postojanja potvrđuju gusle i uvijek im treba odavati počast“, naveo je Popović.

Među guslarima, nastupila su i dva dječaka iz Nikšića, Andrija Radulović i Vasilije Goranović, koji su obučeni u srpsku narodnu nošnju Crne Gore oduševili fočansku publiku umijećem sviranja na drevnom instrumentu.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: