Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krsni hod po Srpskim zemljama

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/krsni-hodn.jpg

Krsnim hodom će se od 21. septembra do 14. oktobra obilaziti srpske zemlje, Republika Srpska i Republika Srbija u znak sećanja na pomoć ruskog naroda Srbima tokom Prvog svetskog rata.

U organizaciji Pokreta rusko-srpskog jedinstva prepodobnog Sergija Radonješkog i svetog Nikolaja Srpskog, 18. septembra 2014. iz Rusije u Beograd dolazi 20 ljudi na svečano osvećenje spomenika herojima Prvog svetskog rata na Kalemegdanu i na Krsni hod. Sa svetim ikonama koje su stigle iz Rusije, Krsnim hodom će se od 21. septembra do 14. oktobra obilaziti srpske zemlje, Republika Srpska i Republika Srbija u znak sećanja na pomoć ruskog naroda Srbima tokom Prvog svetskog rata.

Sa Krsnim hodom u Beograd će biti donete i ikone: Nadimska ikona Cara Mučenika, Port-Arturska, Donska, Peščanska, ikona svetog Nikolaja, barjaci, krst i pravoslavne zastave. Ove svete ruske ikone će biti pronete po srpskim zemljama, uz pratnju svih koji žele da se ovome pridruže, povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, gde su Rusi i Srbi pokazali da su jedan narod. Sveti car Nikolaj II Romanov odmah je objavio rat napadačima na Srbiju i tokom rata primorao saveznike da pomognu srpskoj vojsci i narodu koji su bili u povlačenju preko Albanije.

Nakon Krsnog hoda po Beogradu litija nastavlja put po Republici Srpskoj. Pod Pokrovom Carice Nebeske 21. septembra kreće od manastira Cara Mučenika Nikolaja na legendarnoj planinini Ceru, posetiće mnoge srpske svetinje, posetiti Banja Luku i groblje ruskih dobrovoljaca u Višegradu, manastire Dobrun i Draževinu i 14. oktobra će svoj hod završiti u manastiru Karno u Srebrenici.

U prilogu je maršruta ovog Svetog hoda po srpskim zemljama, kontakti organizatora, kao i reči Svetog Cara Nikolaja II Romanova, Svetog Nikolaja Velimirovića i ruskog admirala Aleksandra Kolčaka o ljubavi i jedinstvu između Rusa i Srba.

Pozivamo sve zainteresovane da se priključe ovom obeležavanju 100 godina od početka Prvog svetskog rata i jedinstvu Rusa i Srba.

Mr Jovan S. Ivanov, predsednik Udruženja ruskih potomaka-Romanov, Novi Sad. 066 50 45 144

Krsni hod po Srpskim zemljama

 

Izvor: KM Novosti

 

Vezane vijesti:

Rusko-srpski Krsni hod 2014

Krsni hod kroz Srbiju 2013.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: