Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krivošić: Lažno sam optužen

Marin Krivošić
Marin Krivošić

Marin Krivošić, Srbin iz Hrvatske, štrajkuje glađu u pritvoru u Sisku, gde se nalazi već devet meseci. Odbijaće hranu dok se istina ne utvrdi

ZAPOČEO je deveti mesec kako Marin Krivošić, iz Leštana kod Beograda, sedi pritvoren u Sisku. Ogorčen što mu hrvatski sud ne sudi po optužnici koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, prošlog ponedeljka je stupio u štrajk glađu:

– Moje hapšenje i suđenje je montirani proces. Optužen sam da sam učestvovao u ubistvu 56 hrvatskih civila u Baćinu, u vreme kada sam bio na sahrani ženinom rođaku Zoranu Tatiću u Hrvatskoj Dubici. Suđenje nikako da počne, a ja čamim u pritvoru. Štrajkujem glađu da mi se sudi! – rekao nam je Marin, kada smo se u petak čuli telefonom.

Crnogorska policija je petog juna prošle godine uhapsila oca i sina – Nikolu i Marina Krivošića iz Leštana kod Beograda – kada su kamp prikolicom krenuli na Jadransko more. Tada je započela nevolja, koja i danas prati porodicu Krivošić.

– Moj sin Marin je od 2006. godine bio na hrvatskoj poternici zbog, navodno, počinjenog ratnog zločina. Izručen je Hrvatskoj 28. avgusta i prebačen u zatvor u Sisak. Zbog hapšenja i pritvora skočio mu je šećer u krvi čak na 30, pa se bojimo da ne padne u komu – priča otac Nikola Krivošić, dok nam pokazuje hrvatsku optužnicu protiv njegovog sina.

Krivošići su poreklom iz Hrvatske Dubice. Marin je rođen 1965. u Hrvatskoj Dubici, odrastao je uz roditelje dok su bili na radu u Nemačkoj. Doselili su se 1995. u Leštane, gde su sagradili kuću i otvorili privatnu grafičku firmu. U Srbiji se rodilo još dvoje dece, pa je porodica narasla na osam članova. U međuvremenu, priča nam otac Nikola, putovali su kroz Hrvatsku i niko ih nije dirao.

– Naša prva komšinica Hrvatica iz Hrvatske Dubice izmislila je da sam ja bio finansijer srpske parapolicije, a da je moj sin Martin bio njen izvršilac. Rekla je još da je „Martin bio nastran, agresivan i da se hvalio ubistvom Hrvata“. Ništa od toga nije tačno! – tvrdi otac Nikola.

Ovaj 70-godišnjak, njegova žena Draginja, snaha Mira i unuci Jelena, Magdalena, Nikolina i Nikola teško su prihvatili vest da Martin štrajkuje glađu u hrvatskom zatvoru.

NEMA DOKAZA

Štrajk Marina Krivošća je opasan po njegovo zdravlje. Imamo saznanja da je on nevin i da nema dokaza koji bi doveli do zatvorske kazne. Ako je intencija Srbije i Hrvatske da revidiraju optužnice za ratne zločine, Marin Krivošić bi trebalo da bude slobodan čovek – smatra Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra „Veritas“.

– Bili smo u poseti Marinu, čujemo se nedeljno telefonom po 15 minuta, koliko mu je dozvoljeno da se javlja, i znamo da uslovi u pritvoru nisu loši. Marin je u sobi sa četvoricom ljudi, hrana je pristojna, čuvari korektni. Bojimo se samo da zbog toga što odbija lekarsku negu ne dovede sebe u životnu opasnost – kaže majka Draginja. Dodaje da se Marin žali da ga zatvorski lekari u Sisku pogrešno leče, jer mu šećer neprestano raste. Zato smo, kada se javio telefonom, Marina pitali kakvo mu je zdravlje:

– Loše, šećer mi šeta, sada je 17. Oči su mi oslabile. Hoću da umrem za pravdu. Neka mi se sudi i neka se dokaže istina! – uzbuđeno govori Marin Krivošić.

Ukućani o Marinu pričaju kao o vrednom čoveku, mašinbravaru koji je sa ocem podigao novu kuću.

– Moj sin je optužen sa još osmoricom Srba, koji, kao ni on, nisu direktno učestvovali u ubistvu 56 Hrvata. Samo je Marin uhapšen, dok su ostali na slobodi. A on, kad se sve dešavalo, nije bio ni na mestu zločina. Na osnovu žalbe dvojice optuženih sud u Sisku je odložio glavni pretres. To je samo produžilo agoniju mog sina… – jada se otac Nikola.

Zabrinuti roditelji su platili hrvatskog advokata da zastupa njihovog sina u Sisku. Država je poslala konzula Darka Trkulju da poseti zatočenog Marina i pruži mu pravnu pomoć.

– Dobio sam podršku i ohrabrenje od moje države, ali ja pravdu tražim u Hrvatskoj. Moj štrajk glađu je vrsta pobune, zahteva da mi se sudi, a ne da me muče držanjem u rešetkama i odugovlačenjem sudskog procesa. Imam utisak da se Hrvatska za mene više ne interesuje i zato u Zagrebu niko ne reaguje na moju pobunu – iskren je Marin Krivošić.

U Leštanima porodica Krivošić živi u neizvesnosti. Svi potajno veruju da će se Marin brzo vratiti kući. Deca su na haubi prašnjavog „golfa“ napisali: „Tata, volimo te!“

Izvor: NOVOSTI online

 

PRILOG:

Saopštenje povodom štrajka glađu Marina Krivošića

Juče, 28. februara ove godine, u zatvoru Županijskog suda u Sisku započeo je štrajk glađu Srbin iz Hrvatske Kostajnice Marin Krivošić (46). Krivošića je 5. juna 2010. godine uhapsila crnogorska policija prilikom ulaska, sa pasošem Republike Srbije, iz Republike Srpske u Crnu Goru, na graničnom prelazu između Trebinja i Herceg Novog, na osnovu potjernice zagrebačkog Biroa Interpola, odakle je 25. avgusta 2010. godine i izručen u Hrvatsku.

Protiv Krivošića i još 14 lica Županijski sud u Sisku je 14.12.2006. godine otvorio istragu zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a sumnjiče se da su kao pripadnici srpskih paravojnih jedinica u oktobru 1991. godine na obali Une u selu Baćin, sa ciljem etničkog čišćenja područja Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina od preostalih Hrvata, vatrenim oružjem pobili najmanje 56 civila.

Do sada su iz ovog istražnog predmeta prilikom ulaska u Hrvatsku hapšeni: Milan Pekić, Slobodan Kljajić i Kovačević Nikola, protiv kojih je u nedostatku dokaza istraga obustavljena.

Dana 02. novembra 2010. godine ŽDO u Sisku je podiglo optužnicu protiv Krivošića i još osam lica za djelo iz istrage, a pred Županijskim sudom u Sisku u ovom predmetu je 26. januara ove godine, po pravosnažnosti optužnice, bio zakazan glavni pretres, na koji je pristupio samo Krivošić dok se ostali nisu odazvali. S obzirom da ostali optuženi žive van Hrvatske, sud je odložio glavni pretres na neodređeno vrijeme i donio odluku o suđenju u odsustvu ostalim optuženicima, koja odluka još nije pravosnažna.

Krivošić se svo vrijeme brani da nema nikakve veze sa djelom za koje se tereti, pošto je u inkriminirano vrijeme bio u Bosanskoj Dubici, na koju okolnost je predložio desetak svjedoka i srpske i hrvatske nacionalnosti, koji su i pristali da svjedoče.

Krivošić je na ročištu za glavni pretres u januaru najavio da će, ukoliko glavni pretres ne počne za mjesec dana, a s obzirom da već boravi, što u Crnoj Gori što u Hrvatskoj, skoro osam mjeseci u zatvoru i to potpuno nevin, što će i dokazati na glavnom pretresu, a pošto glavni pretres još nije ni zakazan, juče je i stupio u štrajk glađu.

Inače, uhapšeni Marin Krivošić je otac četvero djece, dvoje mu je rođeno u bivšoj Republici Srpskoj Krajini a dvoje u izbjeglištvu u Srbiji, koji sa njegovim roditeljima žive u Srbiji i svi imaju državljastvo Srbije. Marinova porodica, kojoj je on juče telefonom i javio da je stupio u štrajk glađu, a s obzirom da je Marin dijabetičar, strahuje i za njegov život. Marinova porodica kao državljani Srbije pismeno su se obraćali Predsjedniku države, Predsjedniku Vlade i Ministru pravde Srbije, od kojih očekuju, poučeni slučajem „Purda“ u Hrvatskoj, barem sada kada mu je život ugrožen, pomoć u što skorijem zakazivanju glavnog pretresa.

Krivošić je jedan od 1.549 lica procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim sudovima, i jedan od 105 Srba iz Hrvatske uhapšenih širom svijeta na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, od kojih su 29 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 12-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 01.03.2011.

P R E D S J E D N I K
Savo Štrbac

Izvor: VERITAS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: