Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Krivošić: Lažno sam optužen

Datum objave: ponedeljak, 14 marta, 2011
Veličina slova: A- A+
Marin Krivošić
Marin Krivošić

Marin Krivošić, Srbin iz Hrvatske, štrajkuje glađu u pritvoru u Sisku, gde se nalazi već devet meseci. Odbijaće hranu dok se istina ne utvrdi

ZAPOČEO je deveti mesec kako Marin Krivošić, iz Leštana kod Beograda, sedi pritvoren u Sisku. Ogorčen što mu hrvatski sud ne sudi po optužnici koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, prošlog ponedeljka je stupio u štrajk glađu:

– Moje hapšenje i suđenje je montirani proces. Optužen sam da sam učestvovao u ubistvu 56 hrvatskih civila u Baćinu, u vreme kada sam bio na sahrani ženinom rođaku Zoranu Tatiću u Hrvatskoj Dubici. Suđenje nikako da počne, a ja čamim u pritvoru. Štrajkujem glađu da mi se sudi! – rekao nam je Marin, kada smo se u petak čuli telefonom.

Crnogorska policija je petog juna prošle godine uhapsila oca i sina – Nikolu i Marina Krivošića iz Leštana kod Beograda – kada su kamp prikolicom krenuli na Jadransko more. Tada je započela nevolja, koja i danas prati porodicu Krivošić.

– Moj sin Marin je od 2006. godine bio na hrvatskoj poternici zbog, navodno, počinjenog ratnog zločina. Izručen je Hrvatskoj 28. avgusta i prebačen u zatvor u Sisak. Zbog hapšenja i pritvora skočio mu je šećer u krvi čak na 30, pa se bojimo da ne padne u komu – priča otac Nikola Krivošić, dok nam pokazuje hrvatsku optužnicu protiv njegovog sina.

Krivošići su poreklom iz Hrvatske Dubice. Marin je rođen 1965. u Hrvatskoj Dubici, odrastao je uz roditelje dok su bili na radu u Nemačkoj. Doselili su se 1995. u Leštane, gde su sagradili kuću i otvorili privatnu grafičku firmu. U Srbiji se rodilo još dvoje dece, pa je porodica narasla na osam članova. U međuvremenu, priča nam otac Nikola, putovali su kroz Hrvatsku i niko ih nije dirao.

– Naša prva komšinica Hrvatica iz Hrvatske Dubice izmislila je da sam ja bio finansijer srpske parapolicije, a da je moj sin Martin bio njen izvršilac. Rekla je još da je „Martin bio nastran, agresivan i da se hvalio ubistvom Hrvata“. Ništa od toga nije tačno! – tvrdi otac Nikola.

Ovaj 70-godišnjak, njegova žena Draginja, snaha Mira i unuci Jelena, Magdalena, Nikolina i Nikola teško su prihvatili vest da Martin štrajkuje glađu u hrvatskom zatvoru.

NEMA DOKAZA

Štrajk Marina Krivošća je opasan po njegovo zdravlje. Imamo saznanja da je on nevin i da nema dokaza koji bi doveli do zatvorske kazne. Ako je intencija Srbije i Hrvatske da revidiraju optužnice za ratne zločine, Marin Krivošić bi trebalo da bude slobodan čovek – smatra Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra „Veritas“.

– Bili smo u poseti Marinu, čujemo se nedeljno telefonom po 15 minuta, koliko mu je dozvoljeno da se javlja, i znamo da uslovi u pritvoru nisu loši. Marin je u sobi sa četvoricom ljudi, hrana je pristojna, čuvari korektni. Bojimo se samo da zbog toga što odbija lekarsku negu ne dovede sebe u životnu opasnost – kaže majka Draginja. Dodaje da se Marin žali da ga zatvorski lekari u Sisku pogrešno leče, jer mu šećer neprestano raste. Zato smo, kada se javio telefonom, Marina pitali kakvo mu je zdravlje:

– Loše, šećer mi šeta, sada je 17. Oči su mi oslabile. Hoću da umrem za pravdu. Neka mi se sudi i neka se dokaže istina! – uzbuđeno govori Marin Krivošić.

Ukućani o Marinu pričaju kao o vrednom čoveku, mašinbravaru koji je sa ocem podigao novu kuću.

– Moj sin je optužen sa još osmoricom Srba, koji, kao ni on, nisu direktno učestvovali u ubistvu 56 Hrvata. Samo je Marin uhapšen, dok su ostali na slobodi. A on, kad se sve dešavalo, nije bio ni na mestu zločina. Na osnovu žalbe dvojice optuženih sud u Sisku je odložio glavni pretres. To je samo produžilo agoniju mog sina… – jada se otac Nikola.

Zabrinuti roditelji su platili hrvatskog advokata da zastupa njihovog sina u Sisku. Država je poslala konzula Darka Trkulju da poseti zatočenog Marina i pruži mu pravnu pomoć.

– Dobio sam podršku i ohrabrenje od moje države, ali ja pravdu tražim u Hrvatskoj. Moj štrajk glađu je vrsta pobune, zahteva da mi se sudi, a ne da me muče držanjem u rešetkama i odugovlačenjem sudskog procesa. Imam utisak da se Hrvatska za mene više ne interesuje i zato u Zagrebu niko ne reaguje na moju pobunu – iskren je Marin Krivošić.

U Leštanima porodica Krivošić živi u neizvesnosti. Svi potajno veruju da će se Marin brzo vratiti kući. Deca su na haubi prašnjavog „golfa“ napisali: „Tata, volimo te!“

Izvor: NOVOSTI online

 

PRILOG:

Saopštenje povodom štrajka glađu Marina Krivošića

Juče, 28. februara ove godine, u zatvoru Županijskog suda u Sisku započeo je štrajk glađu Srbin iz Hrvatske Kostajnice Marin Krivošić (46). Krivošića je 5. juna 2010. godine uhapsila crnogorska policija prilikom ulaska, sa pasošem Republike Srbije, iz Republike Srpske u Crnu Goru, na graničnom prelazu između Trebinja i Herceg Novog, na osnovu potjernice zagrebačkog Biroa Interpola, odakle je 25. avgusta 2010. godine i izručen u Hrvatsku.

Protiv Krivošića i još 14 lica Županijski sud u Sisku je 14.12.2006. godine otvorio istragu zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a sumnjiče se da su kao pripadnici srpskih paravojnih jedinica u oktobru 1991. godine na obali Une u selu Baćin, sa ciljem etničkog čišćenja područja Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina od preostalih Hrvata, vatrenim oružjem pobili najmanje 56 civila.

Do sada su iz ovog istražnog predmeta prilikom ulaska u Hrvatsku hapšeni: Milan Pekić, Slobodan Kljajić i Kovačević Nikola, protiv kojih je u nedostatku dokaza istraga obustavljena.

Dana 02. novembra 2010. godine ŽDO u Sisku je podiglo optužnicu protiv Krivošića i još osam lica za djelo iz istrage, a pred Županijskim sudom u Sisku u ovom predmetu je 26. januara ove godine, po pravosnažnosti optužnice, bio zakazan glavni pretres, na koji je pristupio samo Krivošić dok se ostali nisu odazvali. S obzirom da ostali optuženi žive van Hrvatske, sud je odložio glavni pretres na neodređeno vrijeme i donio odluku o suđenju u odsustvu ostalim optuženicima, koja odluka još nije pravosnažna.

Krivošić se svo vrijeme brani da nema nikakve veze sa djelom za koje se tereti, pošto je u inkriminirano vrijeme bio u Bosanskoj Dubici, na koju okolnost je predložio desetak svjedoka i srpske i hrvatske nacionalnosti, koji su i pristali da svjedoče.

Krivošić je na ročištu za glavni pretres u januaru najavio da će, ukoliko glavni pretres ne počne za mjesec dana, a s obzirom da već boravi, što u Crnoj Gori što u Hrvatskoj, skoro osam mjeseci u zatvoru i to potpuno nevin, što će i dokazati na glavnom pretresu, a pošto glavni pretres još nije ni zakazan, juče je i stupio u štrajk glađu.

Inače, uhapšeni Marin Krivošić je otac četvero djece, dvoje mu je rođeno u bivšoj Republici Srpskoj Krajini a dvoje u izbjeglištvu u Srbiji, koji sa njegovim roditeljima žive u Srbiji i svi imaju državljastvo Srbije. Marinova porodica, kojoj je on juče telefonom i javio da je stupio u štrajk glađu, a s obzirom da je Marin dijabetičar, strahuje i za njegov život. Marinova porodica kao državljani Srbije pismeno su se obraćali Predsjedniku države, Predsjedniku Vlade i Ministru pravde Srbije, od kojih očekuju, poučeni slučajem “Purda” u Hrvatskoj, barem sada kada mu je život ugrožen, pomoć u što skorijem zakazivanju glavnog pretresa.

Krivošić je jedan od 1.549 lica procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim sudovima, i jedan od 105 Srba iz Hrvatske uhapšenih širom svijeta na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, od kojih su 29 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 12-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 01.03.2011.

P R E D S J E D N I K
Savo Štrbac

Izvor: VERITAS

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top