Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krivična prijava za devastiranje spomenika

 

Petrova gora
Petrova gora

Učesnici pete tradicionalne radne akcije Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije na Petrovoj gori ostali su zaprepašteni prizorom čerupanja spomenika NOB-a koji je iz godine u godinu sve brutalniji i sve sramotniji, kao i sam maćehinski odnos nadležnih, od općine do države prema očuvanju ove tekovine antifašizma
U govoru okupljenima na komemoraciji kod kosturnice pred spomenikom, predsjednik SNV Milorad Pupovac izrazio je zgražanje činjenicom da je Bakićev spomenik na Petrovcu u zadnju godinu dana sistematski očerupan, što skidanjem rostfraj ploča sa samog spomenika, što mramornih ploča na njegovim prilazima.
– Jedni čiste oko spomenika, a drugi sam spomenik koji nije zaštićen i nitko ne odgovara za njegovo devastiranje, rekao je i najavio podnošenje krivične prijave protiv odgovornih za takvo stanje spomenika.

Stidljivi i nedorečeni putokazi
– To je trebalo učiniti i protiv onih koji su početkom 90-ih uništili Bakićev spomenik u Kamenskom i onih koji su nakon Oluje uništili spomenik u Srbu, rekao je Pupovac.

Radna akcija

– Okupljamo se ovdje kao da iza nas ne stoje ni država ni Sabor čiji se službeni predstavnik nalazi na drugom mjestu gdje se slavi poraz jedne nečasne politike, rekao je aludirajući na komemoraciju izginulim i pobijenim kvislinzima koja se tog dana održala u Blajburgu uz svu državnu podršku.
– Sigurno je da ima razloga da se ljudi skupe i tamo, ali je mnogo više razloga da se skupe na Petrovoj gori, rekao je i prozvao i nadležne što na putokazima za znamenitosti Petrove gore piše samo spomenik, ali ne i čiji i kome.
– Mi se nemamo čega sramiti, ali bi oni koji su sada na drugom mjestu, koji su uništili spomenik ili ga prešućuju, trebali vidjeti imaju li se čime ponositi, naglasio je predsjednik SNV.

Došli i mali kordunaški pioniri
Prisutnima su se obratili i predsjednik VSNM i načelnik općine Krnjak Rade Kosanović koji je rekao da vandali i lopovi čine zlo prema spomeniku, ali i prema svima nama jer je to državna imovina. Generalni konzul Srbije iz Rijeke Zoran Milivojević naglasio je da je to mjesto simbol borbe za civilizacijske tekovine, dok je Josip Boljkovac poručio da je spomenik na Petrovcu, spomenik onima koji su udarili temelje današnje slobode. Boljkovac je pozdravio i dolazak djece, članova pododbora “Prosvjete” iz Vojnića na spomenik, pozivajući pionire, kako ih je nazvao na očuvanje tekovina antifašističke borbe.

Pioniri folklor

Nakon pasulja za učesnike akcije, od kojih su neki kao 30-ak omladinaca, članova DVD Debela Kosa i omladinske organizacije SDSS iz Krnjaka čistili od ranog jutra, nastupili su i mali folkloraši, podijeljeni u dvije grupe – učenike do 4. razreda osnovne škole i onih starijih.

Nenad Jovanović

Izvor: SNV NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: