fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Критике због непоштовања имовинских права

Европски парламент

Европски парламент – Хрватска – владавина права

БРИСЕЛ, 28. МАРТА – Члан Европског парламента Роџер Хелмер критиковао је непоштовање имовинских права у Хрватској и постојање политичке корупције у тој земљи у писму предсједнику Владе Јадранки Косор, сазнаје Срна од дипломатских извора у Бриселу. Хелмер указује на критеријуме и захтјеве које поставља Поглавље 23 из преговора Хрватске о уласку у ЕУ, које се односи на питања правосуђа и основних права.
„Моја канцеларија примила је изразе забринутости од бројних грађана и предузећа из Хрватске и региона, укључујући европске компаније, у вези са општом зоупотребом права на приватно власништво у Хрватској и одсуством владавине права“, наводи се у писму које је Срна добила на увид. Британски посланик Хелмер сматра да ове примједбе морају бити уважене прије затварања преговора о Поглављу 23 са Хрватском.
У писму се напомиње да је политичка већина у хрватском парламенту два пута примијенила нетранспарентне правне механизме за именовање судија, а посљедњи пут то је учинила у јануару 2011. године, када је именовала 57 судија. Хелмер указује на постојање високог степена корупције и на чињеницу да се закон о имовинским правима не спроводи када је ријеч о појединцима „са везама“.
Овај посланик Европског парламента наводи да се пред судовима тренутно развлачи више од милиона неријешених случајева кршења имовинских права према свим бившим југословенским републикама, те да велики број случајева остаје неријешен деценијама.
Хелмер закључује да то представља кршење основног људског права на суђење са добијањем пресуде у разумном року, те да је очигледно да неизвјесност утиче на појединачне грађане и потенцијалне инвеститоре.
Посланик Европског парламента у писму поставља питање о истинитости навода из независних медија да сама Косорова живи у стану чији су оригинални власници протјерани Срби и поставља питање да ли она то може да демантује.
Он наводи да Хрватска није реализовала намјеру да изврши имовинску реституцију и исплату надокнада за конфисковану имовину, те да се појављују и нови модели крађе имовине, наводећи примјере одузимања земљишта и имовине у Задру и Ријеци.
„Не вјерујем да можемо да очекујемо да ће Влада Хрватске поштовати и испунити Поглавље 23. Исте политичке структуре држе извршну и законодавну власт, док бирају чланове правосуђа и врше утицај на њих“, пише овај
посланик Европског парламента Косоровој.
Хелмер је предложио да се оснује снажан механизам за надгледање Хрватске прије окончања преговора те земље о чланству у ЕУ. Он предлаже да судије из земаља са јаком правном традицијом дођу у посјету Хрватској и
проуче случајеве повезане са заштитом имовинских права и политичке корупције.
„У противном, ризикујемо да уведемо корумпирану праксу и политичаре у срце ЕУ. Осим тога, ЕУ не може да удари печат којим даје своју потврду за нешто што би обмануло инвеститоре и саме хрватске грађане да инвестирају у имовину у Хрватској“, закључује Хелмер у писму Јадранки Косор.
Хелмер је у фебруару оштро критиковао ХРТ због цензуре ударних политичких емисија и гушења слободе говора. ХРТ је тада реаговао саопштењем у коме је Хелмера назвао хомофобом, што је овај парламентарац одбацио.
„ХРТ се понио јако непрофесионално. Вјерујем да сам поставио нека врло важна питања и истакао проблеме слободе медија, као и дуге и проблематичне традиције корупције и медијске репресије у Хрватској. Али умјесто да одговоре на моје примједбе, покушали су ме јефтино оцрнити.
Игнорисали су поруку и покушали упуцати гласника“, рекао је тада Хелмер.

Извор: СРНА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: