fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kritike zbog nepoštovanja imovinskih prava

Evropski parlament

Evropski parlament – Hrvatska – vladavina prava

BRISEL, 28. MARTA – Član Evropskog parlamenta Rodžer Helmer kritikovao je nepoštovanje imovinskih prava u Hrvatskoj i postojanje političke korupcije u toj zemlji u pismu predsjedniku Vlade Jadranki Kosor, saznaje Srna od diplomatskih izvora u Briselu. Helmer ukazuje na kriterijume i zahtjeve koje postavlja Poglavlje 23 iz pregovora Hrvatske o ulasku u EU, koje se odnosi na pitanja pravosuđa i osnovnih prava.
„Moja kancelarija primila je izraze zabrinutosti od brojnih građana i preduzeća iz Hrvatske i regiona, uključujući evropske kompanije, u vezi sa opštom zoupotrebom prava na privatno vlasništvo u Hrvatskoj i odsustvom vladavine prava“, navodi se u pismu koje je Srna dobila na uvid. Britanski poslanik Helmer smatra da ove primjedbe moraju biti uvažene prije zatvaranja pregovora o Poglavlju 23 sa Hrvatskom.
U pismu se napominje da je politička većina u hrvatskom parlamentu dva puta primijenila netransparentne pravne mehanizme za imenovanje sudija, a posljednji put to je učinila u januaru 2011. godine, kada je imenovala 57 sudija. Helmer ukazuje na postojanje visokog stepena korupcije i na činjenicu da se zakon o imovinskim pravima ne sprovodi kada je riječ o pojedincima „sa vezama“.
Ovaj poslanik Evropskog parlamenta navodi da se pred sudovima trenutno razvlači više od miliona neriješenih slučajeva kršenja imovinskih prava prema svim bivšim jugoslovenskim republikama, te da veliki broj slučajeva ostaje neriješen decenijama.
Helmer zaključuje da to predstavlja kršenje osnovnog ljudskog prava na suđenje sa dobijanjem presude u razumnom roku, te da je očigledno da neizvjesnost utiče na pojedinačne građane i potencijalne investitore.
Poslanik Evropskog parlamenta u pismu postavlja pitanje o istinitosti navoda iz nezavisnih medija da sama Kosorova živi u stanu čiji su originalni vlasnici protjerani Srbi i postavlja pitanje da li ona to može da demantuje.
On navodi da Hrvatska nije realizovala namjeru da izvrši imovinsku restituciju i isplatu nadoknada za konfiskovanu imovinu, te da se pojavljuju i novi modeli krađe imovine, navodeći primjere oduzimanja zemljišta i imovine u Zadru i Rijeci.
„Ne vjerujem da možemo da očekujemo da će Vlada Hrvatske poštovati i ispuniti Poglavlje 23. Iste političke strukture drže izvršnu i zakonodavnu vlast, dok biraju članove pravosuđa i vrše uticaj na njih“, piše ovaj
poslanik Evropskog parlamenta Kosorovoj.
Helmer je predložio da se osnuje snažan mehanizam za nadgledanje Hrvatske prije okončanja pregovora te zemlje o članstvu u EU. On predlaže da sudije iz zemalja sa jakom pravnom tradicijom dođu u posjetu Hrvatskoj i
prouče slučajeve povezane sa zaštitom imovinskih prava i političke korupcije.
„U protivnom, rizikujemo da uvedemo korumpiranu praksu i političare u srce EU. Osim toga, EU ne može da udari pečat kojim daje svoju potvrdu za nešto što bi obmanulo investitore i same hrvatske građane da investiraju u imovinu u Hrvatskoj“, zaključuje Helmer u pismu Jadranki Kosor.
Helmer je u februaru oštro kritikovao HRT zbog cenzure udarnih političkih emisija i gušenja slobode govora. HRT je tada reagovao saopštenjem u kome je Helmera nazvao homofobom, što je ovaj parlamentarac odbacio.
„HRT se ponio jako neprofesionalno. Vjerujem da sam postavio neka vrlo važna pitanja i istakao probleme slobode medija, kao i duge i problematične tradicije korupcije i medijske represije u Hrvatskoj. Ali umjesto da odgovore na moje primjedbe, pokušali su me jeftino ocrniti.
Ignorisali su poruku i pokušali upucati glasnika“, rekao je tada Helmer.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: