fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KRČMAR: ZA SRPSKU NEPRIHVATLjIVA NAREDBA INSTITUTA

goran krcmar.jpg

BANjALUKA,  (SRNA) – Za Republiku Srpsku je neprihvatljiva naredba Instituta za nestala lica BiH koja predviđa popis i sahranu tijela u opštinama gdje su ekshumirana, izjavio je Srni rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske Goran Krčmar.

„Poznato nam je da Tužilaštvo BiH neće prihvatiti tu naredbu, jer je činjenica da se u konkretnom slučaju radi o `zloj namjeri` pojedinaca unutar BiH kako bi se zaustavio proces traženja nestalih“, istakao je Krčmar.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH podržao je na današnjoj sjednici inicijativu upućenu Tužilaštvu BiH kojom je predviđen popis i sahrana tijela u opštinama gdje su ekshumirana.

„Upravni odbor zaključio je da podržava inicijativu Instituta, pokrenutu radi ubrzanja procesa identifikacije i ukopa, kao i racionalizacije troškova čuvanja posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i spomen- kosturnicama u BiH“, saopšteno je iz Instituta.

Tim za koordinaciju aktivnosti i istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske najavio je 22. februara da će uputiti pismo Tužilaštvu BiH u kojem će zatražiti da Kolegijum Tužilaštva ne razmatra naredbu dostavljenu iz Instituta za nestala lica koja predviđa popis i sahranu tijela u opštinama gdje su ekshumirana, jer na to nema zakonsko pravo.

Srpski član Kolegijuma direktora Milutin Mišić tvrdi da je naredbu koja predviđa popis i sahranu tijela u opštinama gdje su ekshumirana na davanje mišljenja Tužilaštvu BiH uručio član Kolegijuma direktora Instituta Marko Jurišić. Mišić je ranije rekao da ova naredba nije usaglašena na Kolegijumu direktora Instituta, niti je u ime Kolegijuma upućena Tužilaštvu BiH.

Udruženja porodica nestalih lica u Republici Srpskoj usprotivila su se i oštro osudila potez Instituta za nestala lica BiH kojim se nalaže vraćanje posmrtnih ostataka na mjesto gdje su pronađeni.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: